Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maratonci odali počast ubijenim na tuzlanskoj Kapiji

maratonci_kapija1111

Treća Memorijalna maratonska utrka ‘Kapija 2017’ jučer je okončana u Tuzli.

Maratonci su trčali dionicu od Orašja do Tuzle dužine više od 70 km, u znak sjećanja na stravičan zločin koji se desio 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja na Ozrenu ubijena 71 mlada osoba, a njih 150 je ranjeno.

Cilj ovog gesta je podizanje svijesti o važnosti sjećanja i suočavanja s prošlošću, te promocija suživota i tolerancije iz čega proizilaze poštovanje drugih i različitih, a u čemu se Grad Tuzla do sada dokazao, saopćeno je Atletskog saveza BiH.

U utrci su učestvovali maratonci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi poslali poruke mira, tolerencije i suživota.

Među učesnicima maratona bili su maratonci iz udruženja “Zdravo trčanje”, “Glasnici istine” “Hrvatski maratonci”, Atletskog rekreativnog kluba Tuzla i Atletskog kluba “Sloboda-Tehnograd”.

Tehničku organizaciju i pripremu maratonske utrke “Kapija 2017” uspješno su organizirali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

Učesnike su u Tuzli dočekali građani, učenici srednjih i osnovnih škola, te studenti Univerziteta u Tuzli, koji su s njima zajedno trčali do Kapije, gdje su odali počast žrtvama.