Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kamenica: Nadam se da ću u Zagrebu dočekati penziju

kasim kamenica

– Ono što mi je žao jeste što je BiH izgubila kući od Austrije. To je bilo malo nesretno i sam taj debi Bilala Šumana odnio mu je dosta emocija, kaže Kamenica
ZAGREB (AA) – Bh. rukometni trener Kasima Kamenica (62) nedavno je imenovan za trenera Rukometnog kluba PPD Zagreb, jednog od najtrofejnijih sportskih kolektiva regiona. U stvari Kamenica se vratio u klub kojem je krajem osamdesetih godina postavio temelje na kojima je izgrađen velikan ne samo hrvatskog, nego i evropskog rukometa.

Tadašnja generacija koju je Kamenica okupio u Zagrebu, bila je okosnica omladinske reprezentacije Jugoslavije koju je popularni “Kameni“ odveo do svjetskog trona. Zagrebački klub je iz Druge lige Jugoslavije za samo godinu dana odveo do naslova državnog šampiona, ali je 1991. godine napustio klub. Kasnije su ti isti igrači 1992. i 1993. godine osvojili naslov šampiona Evrope. Sada 25 godina kasnije nakon preuzimanja Zagreba, Kamenica kaže da je osjećaj sjajan i da se nada da će u hrvatskom šampionu dočekati trenersku penziju.

“Tada kada sam odlazio 1991. godine bio je plan da se vratim za nekoliko godina. Međutim, putevi su nam se razišli i taj period je bio dug. I ja sam pomalo izgubio nadu da će se povratak desiti, ali evo kada sam se najmanje nadao pozvali su me. Splet okolnosti je išao tako da preuzmem ekipu prije nego što je dogovoreno i tu sam na istom mjestu, kao i prije 25 godina“, kazao je Kamenica za Anadolu Agency (AA) i nastavio:

“Uvijek sam bio oko Zagreba i uvijek sam ga doživljavao sa emocijama. S obzirom da sam dobar period radeći sa onom ekipom, ustvari radio sa tim igračima i u omladinskoj reprezentaciji Jugoslavije, neke sam uvodio i u seniorsku 1989. Tako da je ta emocija uvijek postojala. Međutim, tih pet godina koje sam proveo u Nexeu bilo je određeno rivalstvo, malo su iz toga bili i poremećeni odnosi. No, svi smo mi radili za interese svoga kluba, to je tako i shvaćeno, nikada nisu ti odnosi išli da budu lično narušeni. Sada su se stvari išle u tom pravcu da mogu prihvatiti ponudu Zagreba i dobar je osjećaj moram priznati.“

Kamenica je već 34 godine rukometni trener. Prije 25 godina stvorio je jednu od najblistavijih generacija Zagreba, pa se logično postavlja pitanje koliko je zaista motivisan da u današnjem vremenu, u kojem novac ima mnogo veću ulogu, napravi nešto slično.

“Lično se zdravstveno fenomenalno osjećam, živim za svaki trening, za svaku utakmicu i s te strane motivacija uopšte nije sporna. Međutim, promijenila su se vremena. U to vrijeme mogli smo stvarati ekipu, raditi dugo, s obzirom da je u tadašnjoj Jugoslaviji vladao propis da igrači prije 28 godina ne mogu ići vani. Danas je to poremećeno. Klubovi iz nedostatka finansija prodaju igrače, onda i igrače odlaze jureći svoju egzistenciju. Globalizacija je isto učinila svoje, bogati postaju još bogatiji, siromašni siromašniji, tako da je tu Zagreb u specifičnoj situaciji, jer zavisi od toga šta ostali klubovi u Hrvatskoj proizvedu mlado i talentovano. Ipak, Zagreb sve ove godine je ostao među deset vodećih klubova svijeta i odolijeva svemu što sam naveo, tako da je prošle i pretprošle godine bio među osma u Ligi prvaka, što je fenomenalan rezultat. Spremamo se da osvojimo i 50. trofej na domaćoj sceni, 26. titula prvaka i 24. u Kupu, što nije uspjelo niti jednom hrvatskom klubu od osamostaljenja“, naglašava Kamenica.

Iskusni trener je svjestan da će teško, gotovo neostvarivo, biti napraviti sličan podvig kakav je Zagreb ostvario početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

“Realno je teško ostvariv domet Final foura uz ovaj budžet koji Zagreb trenutno ima. To je neka priča stalne proizvodnje igrača, pa nešto prodati da bi se uložilo u proizvodnju budućih naraštaja. I u tim relacijama Zagreb definitivno ‘pliva’ dobro“, veli trener Zagrepčana.

Kamenica veoma dobro zna da je došao na klupu najvećeg rukometnog kluba u regionu jugoistočne Evrope. Mada ističe da je pojava skopskog Vardara malo poremetila te odnose, iako se radi o potpuno drugačijem načinu rada, jer Rus Sergey Samsonenko ulaže ogroman novac u klub.

“Samsonenko ulaže mnogo više nego što to Zagreb može, ali u ovoj nekoj dugoročnoj tradiciji Zagreb je neprikosnoveni vladar ove scene. Mogu se nositi sa pritiskom. Imam specifičan način rada. Uvažavam sve, ali svoj dio zadržavam za sebe. Imam određene principe u radu. Jeste da ovo što se desilo u ovoj takmičarskoj sezoni, da sam četvrti trener, malo ne priliči velikim klubovima, koji imaju trenere dugo godina. Imaju u tom pogledu kontinuitet. Nisam opterećen time, svjestan sam da trenera drži rezultat. Daću sve od sebe da jedan određeni period budem tu, čak bi volio i da završim ovdje trenersku karijeru“. iskren je Kamenica.

Iako je bilo planirano da ekipu preuzme tek u pripremnom periodu za narednu sezonu, loši rezultati Zagreba primorali su rukovodstvo kluba da sa Kamenicom ranije počnu saradnju. Bh. trener kaže da je zadovoljan kako je ekipa reagovala, mada je nakon finala Kupa Hrvatske protiv Nexea bio veoma zabrinut da će ekipa biti dugo u lošem stanju. Zbog toga je preuzeo tim ranije kako bi relaksirao odnose, profesionalizovao igrače i vratio sjaj ekipi.

“Mogu reći da mi je to uspjelo. Vratio sam dostojanstvo igračima, koji su odreagovali fenomenalno“, ne krije zadovoljstvo Kamenica.

Tokom bogate trenerske karijere Kamenica je radio u mnogim klubovima u regionu, ali je vodio i reprezentacije Slovenije, BiH, Crne Gore i već spominjane omladinske SFR Jugoslavije.

“Selektor je lakše biti, ako radiš samo to. Tvoj rad se ogleda u praćenju forme reprezentativaca, gledanju utakmica, kontaktiranju sa reprezentativcima, ali to je po meni za starije trener. Ko želi da se bavi određenim inovacijama u radu, on mora imati klub, svakodnevni rad dva puta dnevno i to je ono što stvara igrača i ekipu, ali i trenera. U klubu je više problema, izloženiji si pritiscima i svakodnevnim izazovima, a ako imaš dobru reprezentaciju onda je teka neka malo ležernija opcija. Mada je isto tako pritisak veći, jer je nacionalni naboj prisutan, mnogo je više kritika ako reprezentacija odigra slabije, u klubu se možeš i popraviti, puno je više utakmica. U svakom slučaju izazov je raditi i jedno i drugo“, mišljenja je Kamenica.

Regionalna SEHA liga je prema Kamenici jako dobar projekat, jer se radi o takmičenju zatvorenijeg tipa, pa može ponuditi klubovima mirniji pristup u razvoju mlađih igrača.

“Ideja je sjajna posebno dolaskom sponzora, što je olakšalo klubovima. Imaju plaćene troškove takmičenja, prevoza, službenih lica i taj ostatak novca mogu uložiti u ekipu. Iz godine u godinu je sve jača, što se vidi u primjeru dolaska Veszprema. Klubovima iz manjih liga to je stvorilo takmičarske probleme. Međutim, problem Izviđača je stvoren u kalendaru bh. takmičenja. Oni su završili SEHA ligu prije dva mjeseca i do domaćeg prvenstva je bio veliki period prazan, a ostali su igrali. To je osnovni problem Izviđača. Inače ta liga u nekim segmentima ima jače standarde od Lige prvaka, ja sam njen apsolutni zagovornik i podržavam je maksimalno, mislim da je za sve klubove to prava stvar“, iznosi svoje razmišljanje Kamenica.

U toku su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj. Naravno, Kamenica pomno prati nastupe reprezentacija iz regije, a posebno BiH.

“Ono što mi je žao jeste što je BiH izgubila kući od Austrije. To je bilo malo nesretno i sam taj debi Bilala Šumana odnio mu je dosta emocija. Sve ukupno taj poraz mi je ‘kost u grlu’. Volio bih da se naša reprezentacija plasira u Hrvatsku i zbog same blizine, gdje bi imala podršku velikog broja navijača i da, poslije Svjetskog prvenstva, ubilježi nastup na Evropskom prvenstvu. To je prošli put protiv Bjelorusije isto tako pomalo bilo nekih neozbiljnih stvari za jednu tako važnu utakmicu i mislim da je ovo prilika da se to popravi“, priča Kamenica za Anadolu Agency i nastavlja:

“Ostale reprezentacije manje-više idu dobro. Mislim da će to Evropsko prvenstvo, prije svega za Hrvatsku, biti jedan veliki izazov, s obzirom da su osvojili sve i Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, ostala im je na listi želja samo ta evropska titula. Hrvatski rukometni savez će dati sve da osvoji zlato, mislim da oni znaju taj posao, vratili su Linu Červara, kome isto tako nedostaje ta titula na osobnom planu. Treba da ih posluži zdravlje, dobra forma, dobra pratnja s tribina, uz stalne favorite Francuze i ostale reprezentacije koje pripadaju vrhu, mislim da Hrvatska može puno.“

Prema Kamenici postoje realne šanse da se sve reprezentacije iz regiona BiH, Srbija, Makedonija, Slovenija i Crna Gora, uz Hrvatsku, nađu na Evropskom prvenstvu početkom 2018. godine.

“Srbija je blizu ostvarenju cilja, za Bosnu sam već rekao, tu su Crna Gora i Slovenija sa realnim izgledima, Makedonija isto tako. To samo govori u prilog činjenici koliko je rukomet ovdje kvalitetan i koliko je bio jak u bivšoj državi i koliko bi bili jaki da smo ostali zajedno. I ovako rasparčani vrijedimo puno i to je dokaz da se ovdje igra dobar rukomet, ali i ono što mene privlači da stalno radim na ovom prostoru, gdje ima puno talenata, što me čini zadovoljnim“, rekao je Kamenica.

Iskusni strateg pohvalio je napore bh. selektora Šumana, koji je sam bez podrške Rukometnog saveza BiH, pokrenuo niz okupljanja mladih rukometaša. Dodao je da je neophodno da ga neko podrži, te mu on lično “skida kapu“ na njegovom pristupu i entuzijazmu, te je uvjeren da će iz toga izaći samo pozitivne stvari.

Iako je trener čak 34 godine, Kamenica je na kraju rekao da bi mnoge stvari u svojoj karijeri promijenio, kada bi mogao. No, ističe da je tip čovjeka koji gleda samo naprijed, te da živi rukomet 24 sata i da se tako najbolje osjeća.je cilj posta