Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Beograda tvrde da je tužba Kosova za genocid nemoguća

dacic thaci

Najavljena tužba kosovskih vlasti protiv Srbije za genocid Međunarodonom sudu pravde UN nije moguća iz više razloga, rekao je danas profesor međunarodonog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Bojan Milisavljević.

Kosovo ne samo da nije član Ujedinjenih naroda, već nije ni potpisnik Konvecije o genocidu što je preduvjet za podnošenje tužbe, rekao je Milisavljević Tanjugu.

[pull_quote_right]Hashim Thaci izjavio je u utorak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu[/pull_quote_right]

“Kosovo bi eventualno kao nečlanica moglo se obrati ICJ, ali uz odoborenje Vijeća Sigurnosti, a za to odobrenje bi morao postojati konsenzus stalnih članica Vijeća, a to je pitanje …”, ukazao je Milisavljević.

Međutim čak i da toga bude, Kosovo nije članica Konvencije o genocidu, naglasio je profesor.

Prema njegovim riječima, Kosovo nije potpisalo i ratificiralo Konvenciju o genocidu, pa je to još jedan formalni razlog zašto nije moguće podnijeti tužbu.

Druga važna stvar je racion temporis važenja Konvencije, ukazao je profesor i napomenuo da ona vrijedi samo od trenutka prihvaćanja.

Ako bi Kosovo sad prihvatilo Konvenciju o genocidu, a sudu se obratilo za događaje iz 1998. i 1999. godine, sud bi i taj uvjet jako cijenio, ukazao je Milisavljević i podsjetio na slučaj Hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid prije nego što je Srbija, odnosno SRJ potpisala Konvenciju u travnju 1992. godine.

“Međunarodni sud pravde je u tom slučaju odbio uzimati u razmatranje događaje prije 1992. godine”, naglasio je profesor.

Imajući u vidu slučajeve koje su imali pred Međunarodnim sudom pravde s Bosnom i Hrvatskom, Milisavljević smatra da se teško može pretpostaviti da bi sud, čak i da prihvati razmatranje kosovske tužbe, mijenjao svoju praksu koju je već ustanovio u tim slučajevima i odlučio o eventualnoj odgovornosti Srbije.

On je također ukazao da Srbija ima rezervu na članak 9 obavezujuće nadležnosti Međunarodnog suda pravde za tužbu temeljem Konvencije o genocidu.

To, kako je objasio, znači da je prilikom ratifikacije konvencije Srbija stavila rezervu na članak 9 koji predviđa obavezujuću nadležnost suda – odnosno “mi smo prihvatili Konvenciju, ali ne i nadležnost suda za odlučivanje o povredi odredaba konvencije”.

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci izjavio je u utorak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.