Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog gužve u Doljanima, vozačima se savjetuje korištenje drugih prelaza

doljani guzve
Ilustracija

Na putevima u Bosni i Hercegovini (BiH) jutros saobraćaj se odvija uz slabiji promet vozila, po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, a vozačima se savjetuje da izbjegavaju granični prelaz u Doljanima zbog gužvi, prenosi Anadolu Agency (AA)

Proteklog vikenda posebno duga zadržavanja evidentirana su na GP Doljani, tako da svima onima koji namjeravaju ljetovati na Dubrovačkoj regiji iz BiHAMK-a i dalje preporučuju korištenje graničnih prelaza Čepikuće i Ivanica, a onima koji se kreću ka Makarskoj rivijeri i sjevernije, granične prelaze Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, gdje su zadržavanja znatno kraća.

Na sjeveru najveće gužve zabilježene su na GP Bosanska Gradiška i Bosanski Brod.

Iz Bosanskoherceogvačkog auto-moto kluba (BiHAMK) vozačima su savjetovali da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Podsjetili su i da je povodom praznika Ramazanskog bajrama, večeras do ponoći, zabranjen prevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH (FBiH).

Smanjen je obim radova na putevima, ali vozačima se ukazuje pažnja na obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije.

Sutra obustava na graničnom prelazu Novi Grad

Preko graničnog prelaza Novi Grad sutra će biti obustavljen saobraćaj zbog ispitivanja stepena nosivosti mosta na Uni, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Saobraćaj će biti obustavljen u periodu od 9.00 do 13.00 časova.

U alternativi su međunarodni granični prelazi Kostajnica i Velika Kladuša.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača najavio je da će sutra biti obavljeno mjerenje stepena nosivosti mosta na rijeci Uni na graničnom prelazu.

“Ukoliko se pokaže da je most u stanju da izdrži potrebna opterećenja, biće stvorene sve pretpostavke za ostvarivanje našeg cilja, otvaranja graničnog prelaza za prevoz robe koja ne podliježe direktnom carinskom pregledu”, rekao je Drljača ranije poslije susreta sa predstavnicima Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima.

Na graničnom prelazu u Novom Gradu, od 1. jula 2013. godine, od ulaska Hrvatske u EU, obavlja se samo putnički saobraćaj.

Predstavnici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske potpisali su u junu 2013. godine Ugovor o graničnim prelazima i Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske.