Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požar na Čvrsnici i dalje aktivan

cvrsnica223

Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice i dalje je aktivan, a prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra Hercegovačko-neretvanskog kantona, stanje na požarištu jutros u 6 sati slično je kao i prethodnog jutra – rekla je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Ističe da je aktivno i više požarnih čvorova od pojasa udaljenog nekoliko stotina metara ispod prijevoja Čvrsnice do same kotline, a jučer nije bilo djelovanja helikoptera.

– Kao i prethodnih dana očekuje se obrušavanje užarenog kamenja niz strme litice planine, što uzrokuje nove požarne linije. Trenutno u Jablanici nema vjetra, dok je na području s nadmorskom visinom iznad 700 metara, prisutno slabije strujanje zraka – navodi Kovač.

Napominje da je teren nepristupačan za gašenje, a vatrogasci prate stanje duž regionalnog puta i po potrebi gase sekundarne požarne čvorove oko prometnice koji nastaju odronom užarenog kamenja.

– Oko prometnice, u zoni ispod požarišta, nalazi se nekoliko stambenih objekata koji eventualno mogu biti ugroženi uslijed odrona kamena, s obzirom na to da se na dužini oko 1.000 metara, na strmim i stjenovitim padinama nalazi više požarnih čvorišta – kazala je.

Prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra HNK-a u Mostaru trenutno nema aktivnih požara.

U Stocu je požar iznad naseljenog mjesta Gornja Duboka, koji je izbio 10. jula, ugašen sinoć oko 21 sat. Izgorjelo je oko 100 hektara trave, niskog i visokog rastinja. U gašenju je sudjelovalo 25 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila. Gašenje je bilo otežano zbog minskih polja.

Na području Neuma, požar koji je jučer u poslijepodnevnim satima izbio u selu Podkula, i dalje je aktivan. Gori trava i nisko rastinje. Trenutno ne prijeti kućama.

Kovač naglašava da se za sve navedene požare može reći da nisu ugrožena ni materijalna dobra ni ljudski životi.