Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naser Orić prebačen u Tužilaštvo BiH

BiH

oric (5)

Avion u kojem se nalazi ratni komandant iz Srebrenice Naser Orić, koji je poletio danas sa aerodroma u Švicarskoj, sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Orić je iz Ženeve, gdje se nalazio u pritvoru prethodnih dana, doputovao charter letom.

Desetak građana iz Srebrenice došlo je danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi pozdravilo dolazak Nasera Orića, komandanta Armije BiH u Srebrenici tokom rata.

Među njima je i Ahmedin Zukanović iz Srebrenice, koji kaže da nije u srodstvu s Orićem, ali da je došao jer mu je Orić bio komandant u Srebrenici.

“Ostavio me je živog. Ne samo mene već mnoge druge u Srebrenici. Zato sam ovdje da podržim njegovo ‘oslobađanje’. Ako je zaslužio, neka mu se pravedno sudi u BiH ili Hagu, ali ne u drugim državama koje su činile genocid nadamnom i mojim narodom Srebrenici”, rekao je Zukanović za AA.

Orić je nakon izlaska iz aviona predat Graničnoj policiji BiH, a zatim Tužiteljstvu BiH.

Federalni ured za pravdu Švicarske jučer je po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine iako je njegovo izručenje prethodno zatražila i Srbija. On je 10. juna u poslijepodnevnim satima priveden u Švicarskoj, zajedno s načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine. Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.