Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan okrugli sto pod nazivom “Izborni rokovi i zaštita izbornog prava“

pod-lupom111

Okrugli sto pod nazivom “Izborni rokovi i zaštita izbornog prava“, u organizaciji Koalicije Pod lupom, završio je danas u Sarajevu usvajanjem zaključka kako je potrebno što hitnije pristupiti skraćivanju trajanja izbornog postupka, kao i omogućiti efikasniju zaštitu izbornog prava.

Međutim, Vehid Šehić predsjednik Strateškog odbora Koalicije naglasio je da je potrebno da Vijeće ministara što prije imenuje tri člana Interresorne radne grupe grupe koja zbog odlaganja Vijeća ministara još nije započela s radom.

Nakon predstavljanja Analize o izbornim rokovima i zaštiti izbornog prava u državama članicama OSCE-a, koju je pripremila radna grupa mladih istraživača Koalicije, prisutni parlamentarci, predstavnici izborne administracije, međunarodnih organizacija i civilnog društva razmijenili su iskustva o navedenim temama.

Prema predstavljenoj Analizi, u 69, 23 posto promatranih država, za koje je bilo moguće utvrditi datum raspisivanja izbora, izbori se raspisuju u prosjeku 81,2 dana prije izbornog dana, za razliku od BiH gdje se izbori raspisuju 150 dana prije izbornog dana. Razumijevajući da je izborni sistem u BiH jedan od najkompleksnijih na svijetu, članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić kao probem je navela i neadekvatnost softwerskih rješenja za provjeru kandidata, za čiju nadogradnju nisu osigurana sredstva.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) naveo je da je izborni proces nije samo u odgovornosti CIK-a, nego i ostalih organa vlasti.

Naglašeno je da je potrebno utvrditi rokove za formiranje izvršnih vlasti i sankcije za nepoštivanje rokova, kao i razmotriti proširivanje kruga lica koji mogu uložiti formalni prigovor za kršenje odredbi izbornog zakona.

Analiza predstavlja nastavak aktivnosti Koalicije na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH. U narednom periodu Koalicija Pod lupom će izraditi još nekoliko analiza u vezi sa pojedinim segmentima izbornog procesa koje će biti predstavljene domaćoj javnosti.