Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posrnula Federacija BiH spas traži u Turskoj?

BiH

erdo-i-izet

Federacija je u teškoj finansijskoj krizi i jedini spas za budžet je zaduženje kod komercijalnih banaka i veće rezanje troškova, zaključak je, koji su nakon sjednice Vlade koja je jučer održana u Mostaru iznijeli premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Milićević.

Upakiran kredit

– Situacija je dosta teška. Aranžman s MMF-om je istekao prije dva dana. Nedostaje nam tih 200 miliona, kao i 54 miliona od Svjetske banke, a i 30 miliona iz predviđenog profita BH Telecoma, kaže Novalić.
Navodi kako se sada sagledavaju mogućnosti zaduživanja kod komercijalnih banaka.  One nude niže kamatne stope od MMF-a, čak i dvostruko, tvrdi Novalić, piše Dnevni list.

Nije želio precizirati o kojim se bankama radi.

-Zamolili smo jednu Vladu, jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su upakirali za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini kolika su sredstva MMF-a, kazao je Novalić.

Iako on nije htio otkriti o kojoj zemlji se radi, od izvora bliskih SDA doznajemo, kako je u pitanju Turska. Po tim informacijama predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, lično se zauzeo i zatražio finansijsku pomoć od turskih vlasti s kojim ima dobru saradnju, ukoliko propadne aranžman s MMF-om.

Premijer je kazao kako je na Vladi dogovoreno, da svako ministarstvo sagleda situaciju i predloži uštede.

Ogromni deficit

Ministrica finansija Jelka Milićević nešto je drukčije opisala saniranje manjka od Novalića, a njih dvoje iznosili su i različite cifre o manjku.

– MMF i svjetske finansijske institucije su naši partneri, ali mi za njih nismo ozbiljni partneri. Dinamika u proračunu će nam biti narušena i morat ćemo krenuti ka traženju alternativnih izvora financiranja, kazala je Milićević.

Dodala je da će se u pregovore sa komercijalnim bankama krenuti u dva pravca.

– Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim poduzećima, koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani s bankama, koji bi bili nadomjestak aranžmanu s MMF-om, kazala je Milićević. Pojašnjava kako Vlada ima trenutno potraživanja od javnih poduzeća u iznosu od, oko 200 miliona maraka te se bankama planira prodati 100 miliona tog duga.

Domaće banke

Ona kaže kako se Udruženje banka u BiH javilo Vladi i ponudilo pomoć, a po njenim riječima sve banke su zainteresirane za finansiranje proračunskog deficita i javnih investicija.

Kada su u pitanju kamate, ona tvrdi kako je ta stopa povlaštena jer i oni imaju interes za plasiranje novca.

Ministrica se osvrnula i na rezove kazavši kako su plaće i mirovine redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

-Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu itd. je ono što će prvo doći na udar, kaže Milićević.