Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski ambasador razočaran činjenicom da je nepoželjan u Potočarima

Petar Ivancov

Rusija je pozvala u petak da svi odgovorni za masakr više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz 1995. u Srebrenici godine budu privedeni pravdi.

„Snažno se zalažemo da se sve osobe koje su učestvovale u tom i drugim zločinima u Bosni i Hercegovini trebaju suočiti s pravdom i biti kažnjene što je ranije moguće“, navodi u saopćenju rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U srijedu je Rusija uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi osudila masakr kao genocid.

Nakon ovog poteza, Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice srebreničkog genocida naveo je kako ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov nije dobrodošao na sutrašnju komemoraciju, a nešto kasnije oglasio se i Ivancov.

potocari tabuti (11)

„Žalim zbog stava rukovodstva Organizacionog odbora da ja nisam dobrodošao na obilježavanje 20. godišnjice tragedije u Srebrenici zbog veta na britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a“, kazao je ruski ambasador u BiH.

On je dodao kako je planirao ići u Srebrenicu 11. jula i odati počast žrtvama tragičnih dešavanja 1995. godine.

„Ali, nažalost, stav Organizacionog odbora je promijenilo moje planove. Želim da prenesem izraze mog dubokog saosjećanja svim porodicama i bliskim žrtava ove strašne tragedije. Mislim da stav Organizacionog odbora jeste primjer nepristojne politizacije obilježavanja komemoracije, na što smo upozoravali od početka“, zaključio je Ivancov, saopćeno je iz Ambasade Ruske Federacije.