Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković demantirao da je Vlada RH izgubila nadzor nad procesom u Agrokoru

andrej plenkovic

Hrvatski premijer Andrej Plenković demantirao je danas tvrdnje da se Vlada Republike Hrvatske u procesu izvanredne uprave nad Agrokorom odrekla dijela suvereniteta i nadzora nad procesom u korist Knightheada , javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer je na sjednici Vlade demantirao spekulacije koje su se pojavile u javnosti kako će se kreditnim ugovorom derogirati prava Vlade u nadzoru procesa Izvanredne uprave u Agrokoru, da se Hrvatska ugovorom između Agrokora i Knightheada odrekla dijela svog suvereniteta i prepustila ga tom američkom investicijskom fondu.

Plenković je odbacio tvrdnje da Vlada ne može smijeniti ili opozvati izva­nrednog povjerenika Agrokora Antu Ramlja­ka, ističući da to mogu učiniti Vlada ili Trgovački sud ako budu smatrali da izva­nredni povjerenik ne radi svoj posao kva­litetno i profesiona­lno, na korist kompa­nije i njezinih vjerov­nika.

Iznio je nedavno objavljenje podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Eurostata za 2016. godinu. Udio javnog duga u hrvatskom BDP-u je 82,9 posto, istaknuo je premijer, te dodao kako je jako dobar trend da Hrvatska dvostruko brže smanjuje javni dug od prosjeka članica EU.

Kazao je kako su ohrabrujući podaci i za 2017. godinu, te kako su ti reultati jako važni za ispunjavanje Mastriških kriterija koji se odnose na pristupanje Eurozoni.

Najavio je kako će Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji hrvatskoj javnosti predstaviti studiju koja će iznijeti kriterije na koje se Hrvatska obavezala praktički pristupanjem u EU. Hrvatska će tako prvi stupanj integracije u EU obaviti pristpanjem u zajedničku Šengensku zonu, a potom i preuzimanjem zajedničke europske valute, kazao je Plenković.