Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reis Kavazović: Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima

kavazovic poruka

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo. Zalažimo se za istinu kad god vidimo da se želi nametnuti laž. Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nam koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje vezu među ljudima i narodima – kazao je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u čestitci povodom nadolazećeg Ramazanskog bajrama.

Pozvao je sve odgovorne ljude na suzdržanost, mudrost, razuman dijalog i otvorenost, a odgovorne u državi da iskažu posebnu osjetljivost prema rješavanju egzistencijalnih pitanja i problema građana.

Naglasio je da danas poslije akšam namaza završava post mjeseca ramazana.

– S radošću dočekujemo Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji. Njegovi mubarek dani dolaze, nakon što smo mjesec dana i noći skrušenom pokornošću i potpunom predanošću Bogu nastojali našim ibadetima: namazom, postom, učenjem Kur'ana, zekatom i sadekatul-fitrom, zadobili Allahovu milost i oprost – poručio je reisu-l-ulema Kavazović u svojoj čestitki.

Smatra da su potrebne ozbiljne reforme u društvu, mudre političke odluke i strpljiva posvećenost rješavanju problema.

– Neka nam je uvijek na umu, da se u vjeri iznad svega cijeni iskren odnos prema Bogu, prema sebi i prema drugim ljudima – poručio je.

Također je naglasio da je tokom ovog ramazana obilježena i 20. godišnjica genocida u Srebrenici te da je tim povodom Islamska zajednica donijela fetvu i rezoluciju o Srebrenici, sa uvjerenjem da će one doprinijeti trajnom pamćenju i dostojanstvenom odnosu prema šehitlucima.

– Svima, muslimanima i muslimankama u BiH i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji: s porodicom, rodbinom i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun – naveo je reisu-l-ulema Kavazović u svojoj bajramskoj čestitki.