Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predrag Pašić o cirkusu oko izbora novog selektora: Skreću pažnju s većih problema

predrag pasic1

Predrag Pašić fudbalska je legenda FK Sarajeva i bivši reprezentativac Jugoslavije. Nakon fudbalske karijere, bavio se trenerskim radom i posvetio se omladinskoj akademiji FK Bubamara. Za Fokus.ba komentirao je fudbal u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na mladim igračima, i situaciju u reprezentaciji.

– Kako biste komentirali uspjeh mladih fudbalera Željezničara koji su se plasirali u doigravanje za osminu finala Lige prvaka?

PAŠIĆ: Svakako da se radi o velikom uspjehu. Nije to prvi put da se desio sličan uspjeh, otkad pratimo kadetsku i druge omladinske selekcije reprezentacije BiH. Ti momci zaista pokazuju da u BiH ima talenta, ima igrača koji mogu zamijeniti naše prvotimce koji su godinama u prvom planu.

Problem nastaje kod transformacije u seniorski pogon, gdje je u nekoliko posljednjih godina bilo nekoliko izvanrednih selekcija koje su postigle zapažene rezultate i jako malo tih igrača dobija šansu u domaćem prvenstvu, a dosta njih odlazi u inostranstvo.

Nažalost, bosanskohercegovački fudbal nema puno koristi od tih rezultata, ali sigurno da je uspjeh mlade ekipe Željezničara jedan veliki iskorak.

– Je li promjena formata Premijer lige BiH i smanjivanje broja ekipa na 12 pozitivna?

PAŠIĆ: Što se tiče mladih igrača, nije. Smanjivanje broja utakmica smanjilo je i broj nekih manje važnih utakmica, u kojima su upravo omladinci i igrači koji su budućnost bh. fudbala dobijali šansu. Statistički gledano, 500 juniora izađe iz pogona svih klubova u BiH, a samo 4-5 njih dobije priliku u prvim timovima, za razliku od “uvoznih” igrača koji su interesantniji trenerima i klubovima.

– Da li bi skraćivanje prvenstvenog dijela sezone u zimskom roku, kako bi se izbjeglo igranje u lošim uslovima i potencijalne povrede igrača, donijelo pozitivnu promjenu u Premijer ligi?

Pašić: Ovdje je sve fokusirano na problem selektora, i ta farsa se odvija već deset godina

PAŠIĆ: Infrastruktura je, kao što je i predsjednik UEFA-e rekao, jedan od najvećih problema bh. fudbala. Sigurno da bi radom na infrastrukturi puno više riješili tih problema vezanih za “kalendarske zgode i nezgode”, nego promjenama datuma odigravanja utakmica.

– Imate li neki komentar na rad NSBiH i “cirkus” oko izbora novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine?

PAŠIĆ: To je već viđeno svaki put kad se bira selektor, skreće se pažnja sa puno većih problema, a naglašava se kako su selektori najveći problem i uzrok loših rezultata, što ustvari nije istina.

Problema ima jako puno, a najveći problem je što u timovima Premijerligaša nema mjesta za mlade igrače koji postižu vrhunske uspjehe i pokazuju da su veliki talenti.

Naprimjer, nijedan klub u Bosni i Hercegovini nema drugu ekipu, “B” tim, što bi u evropskim zemljama poput Njemačke bilo nemoguće. Drugi timovi giganata poput Bayerna i Dortmunda igraju u nižim ligama i tako mlađi igrači dobijaju priliku da pokažu šta znaju i da sazriju u fudbalskom smislu.

Ovdje je sve fokusirano na problem selektora, i ta farsa se odvija već deset godina, svaki put nažalost javnost prihvata da je selektor najvažnija osoba.

Ko je Vaš favorit za poziciju selektora reprezentacije?

PAŠIĆ: Ne, dosta stručnjaka bili bi adekvatni za tu poziciju, ali ponovo naglašavam kako to nije ni izbliza najveći problem bh. fudbala.