Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Efendić: Izgradnja mosta kod Doboja povezat će dva entiteta

efendic

Unija gradova i općina turskog svijeta (TDBB) je organizacija koja broji više od 1.200 gradova i općina i za nas u Bosni i Hercegovini dobro je da budemo u kontaktu sa drugima, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, inače član Upravnog odbora Unije gradova i općina turskog svijeta u ime Bosne i Hercegovine koji danas zasjeda u turskom gradu Boluu.

Istakao je da jedan veliki broj tih lokalnih zajednica iz Turske, prije svega, su na zavidnom nivou razvoja u svakom pogledu od ekonomskog, infrastrukturnog, socijalnog i svakog drugog i samim tim kontakti koji se uspostavljaju daju priliku da se upoznaju određene prakse koje se obično na lokalnom nivou mogu primjeniti na bilo kojem dijelu Evrope li svijeta s obzirom na to da su ti lokalni problemi često slični svugdje.

“Mi imamo iz Bosne i Hercegovine 17 općina koje su članice te organizacije. Danas je jedan od redovnih sastanaka Upravnog odbora koji se sastaje svaka tri mjeseca i evo bit će prilika da se ozvaniči, između ostalog, i jedan od projekata vezan Bosnu i Hercegovinu, vezan za općinu Glamoč, odnosno projekat Islamske zajednice iz Glamoča, a odnosi se na izgradnju jednog objekta, kulturnog centra, odnosno poslovno-edukativnog centra”, rekao je Efendić.

Saznanja o upravljanjima industrijskim zonama

Istakao je da cilj same organizacije, Unije gradova i općina turskog svijeta nije toliko da one općine koje su njene članice da dobivaju od nje neku pomoć. Iako, naveo je, postoji jedan broj prokjekata koji se realiziraju, to nije glavni razlog postojanja organizacije.

“Nekako, mi smo iz Bosne i Hercegovine uvijek sa ove strane koja to koristi, nažalost. Manje smo u prilici da mi realiziramo projekte negdje drugo. Uglavnom, često općine koje su članice organizacije, obzirom da je je jedan od ciljeva organizacije da uvezuje općine i pravi takozvana bratimljenja između općina, često imamo u Bosni i Hercegovini dosta projekata koje realiziraju te partnerske ili bratske općine”, naglasio je Efendić.

Ono što će nastojati u narednom vremenu, naglasio je, jeste da će predložiti Upravnom odboru da se u ovoj godini, ukoliko bude moguće, organizira jedan poseban program za općine iz Bosne i Hercegovine.

Vezan je, kaže Efendić, za iskustva koje imaju lokalne zajednice u Turskoj ili najuspješnije općine ili organizacije, pa čak i ne moraju biti iz Turske.

“Imamo tu naravno još dosta država, poput Azerbejdžana i drugih koje su dosta razvijene. Imamo želju vidjeti na koji način se upravlja industrijskim zonama u tim lokalnim zajednicama, koja su to iskustva, kada je u pitanju razvoj ekonomije, koje su njihove nadležnosti i slično”, zaključio je Efendić.

Ranije su, navodi, postojali razni programi, pored sjednica Upravnog odbora TDBB-a koje imaju u svom godišnjem programu rada Udruženja, odnosno Unija gradova i općina turskog svijeta koja kao takva ima jedan kalendar događaja i različitih sadržaja.

Između ostalog, naglasio je Efendić, imali smo veoma interesantne sadržaje vezane za djelovanje civilne zaštite u posebnim situacijama, za neke socijalne programe, koje su neke od članica razvile na jedan zavidan nivo.

“Naravno, niko u tome ne krije te informacije ili recepte po kojima su se određeni segmenti lokalnog života uredili, tako da je uvijek korisno i dobro za sve nas da to vidimo, saznamo i imamo tu jedan dosta otvoren pristup od kolega koji su spremni zaista u svakom trenutku i doći i posjetiti nas, i pomoći konkretno kada je neka posebna oblast u pitanju”, istakao je Efendić.

Naglasio je da apsolutno postoje i u narednom periodu segmenti za saradnju. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, istakao je da, ima nekoliko projekta koji su konkretizirani.

“Imamo odobrena sredstva za finansiranje jednog mosta između Doboja i Doboj – Istoka na granici između dva entiteta, ali su općine obje članice ove organizacije. Tu je i projekat u općini Glamoč i drugi. U 17 općina koje su članice imamo stalne kontakte i informacije i vrlo često se dešavaju programi gdje se šalju naši pomoćnici za različite oblasti. Prošle godine smo mi kao Općina Novi Grad Sarajevo bili domaćini jednom velikom samitu gdje je bilo više od 100 načelnika i gradonačelnika iz Unije gradova i općina turskog svijeta. Tako da mislim da je za nas kao BiH dobro da budemo uključeni, da budemo aktivni i da znamo šta se dešava, da pratimo trendove. Nije lijepo biti ni na koji način izolovan, čak šta više, ne postoji nikakav razlog za to. Ja mogu reći kao član Upravnog odbora i jedan od kopredsjednika Upravnog odbora da je ovo izuzetno aktivna organizacija. Ovdje su sastanci vrlo konkretni”, poručio je Efendić.

 Saradnja sa Azerbejdžanom, Kazahstanom…

Sastanak Upravnog odbora, naveo je Efendić, ima dnevni red gdje bude značajan broj tačaka koje su sasvim konkretne. Postoji, kaže Efendić, mnogo organizacija gdje se vi samo učlanite i neko vas zove članom, a ne postoje neke konkretne aktivnosti. No, to nije slučaj s ovom organizacijom.

“Ovdje organizacija ima svoj trogodišnji budžet, godišnji plan, mjesečno sastanke Izvršnog, a tromjesečno sastanke Upravnog odbora i tu nema nikakvih odstupanja. Ako se nešto dogovori onda se to i realizira. S tim da mi ponekad imamo taj problem, da mi očekujemo da pravi naše infrastrukturne projekte. Nije to pravi smisao postojanja, ali nas ta organizacija može povezati sa svakom drugom važnom u Republici Turskoj, poput Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Vakufske direkcije i drugih organizacija koje mogu imati pravo da mogu investirati izvan Turske”, ocijenio je Efendić.

Kroz organizaciju, odnosno Uniju gradova i općina turskog svijeta se, naveo je, pruža mogućnost stupanja u kontakt sa lokalnim zajednicama izvan Turske.

“Nama je posebno interesantan sjeverni dio koji se u posljednje vrijeme dosta razvio, od Azerbejdžana, Kazahstana, Uzbekistana, jedan broj država koje nam nisu toliko bliske u komunikaciji, ali zaista postoje velika tržišta i velike mogućnosti kada je u pitanju saradnja. Tako da je dobro imati i na toj strani povezanost”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, koji je i član Upravnog odbora Unije gradova i općina turskog svijeta u ime Bosne i Hercegovine, koji danas zasjeda u turskom gradu Boluu.