Evo ko je dao najbolju ponudu za dionicu vrijednu 200 miliona KM

autoput

U sjedištu JP Autoceste FBiH jučer je obavljeno javno otvaranje ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići. Procijenjena vrijednost radova iznosi 200 miliona KM.

Kako je danas objavio Dnevni avaz, najnižu ponudu za izgradnju ove dionice dostavio je konzorcij Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana i Power Construction Corporation iz Kine.

List piše da je u ovom konzorciju i kompanija Hering iz Širokog Brijega, iako se ona ne spominje u saopštenju Autocesta FBiH.

Podsjetimo da je iz Autocesta FBiH jučer rečeno koje su kompanije poslale ponude, ali nije navedeno koja je ponuda najpovoljnija, odnosno ko će dobiti posao.

Prema tom saopćenje Autocesta, ponude za izgradnju predale su sljedeće kompanije: China Gezhouba Group Company Limited (Kina), Joint Venture: Strabag AG and Euro – Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Joint Venture: Fernas & Ozgun Insaat (Turska) i konzorcij Azvirt Limited Liability Company and Power Construction Corporation of China Ltd (Azerbejdžan i Kina).

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km. Izgradnju poddionice finansira Evropska investicijska banka (EIB).

Avaz piše da bi, ako ne bude žalbi, konzorcij s najnižom ponudom mogao već 1. augusta biti uveden na gradilište.

Hering iz Širokog Brijega je, inače, vodeća građevinska kompanija u Hercegovini.

Inače, zanimljivo je da se kompanija Power Construction Corporation of China koja je dio konzorcija koji je dao najbolju ponudu, ranije pojavljivala kao zainteresovana strana za neke projekte u BiH.

Ova firma nedavno je obavila razgovore s predstavnicima sarajevske Opštine Centar i iskazala interes da gradi novi stadion Koševo i prateće sadržaje poput hotela, tržnog centra, podzemnih garaža itd.