Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinari posjetili kompaniju

Farmaceutski gigant Galenika doživio transformaciju, “napada” i tržište BiH

galenika (1)

Na tržištu je pristuna 76 godina, ali zahvaljujući akviziciji iz 2017. kada je postala dio NC Grupe , došlo je do modernizacije i unapređenja poslovanja

Farmaceutski gigant na prostoru Zapadnog Balkana, kompanija Galenika organizovala je nedavno dvodnevnu studijsku posjetu bh. novinara fabrici u Beogradu, gdje su imali priliku bliže se upoznati sa radom i poslovanjem ove kompanije.

Galenika je prisutna na tržištu već 76 godina te je postala brend zasnovan na kvalitetu i tradiciji, no 2017. godine, akvizicijom je postala dio NC Grupe koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi. Od tada je prošla proces prave transformacije. Tokom prethodne tri godine ova kompanija je prošla intenzivni period investicija zahvaljujući kojima se repozicionirala i zauzela visoko i stabilno drugo mjesto po udjelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji.

-Daleko smo odmakli sa procesom digitalizacijem i modernizacije, proširili smo portfolio proizvoda, unaprijedili već postojeći kvalitet i poslovne standarde, značajno ulažemo u razvoj naših zaposlenih, te smo započeli novi investicioni ciklus sa fokusom na zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti. Kao i svaki veliki sistem, NC Grupa je pred Galeniku postavila visoke standarde korporativnog upravljanja, ali na način koji nije ugrozio fleksibilnost i mogućnost brzog reagovanja i donošenja odluka lokalnog rukovodstva u skladu sa dešavanjima na tržištima na kojima poslujemo. Pored toga, strateško partnerstvo sa sestrinskom firmom EMS, omogućilo nam je i transfer tehnologije proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova – rekao je Ricardo Vian Marques, generalni direktor kompanije Galenika.

Proizvodnja u Galenici je organizovana u dvije fabrike, a to su fabrika čvrstih farmaceutskih preparata i fabrika lijekova. Grupa novinara iz BiH prošla je kroz proizvodne pogone fabrike čvrstih farmaceutskih preparata, te se upoznala sa načinom proizvodnje tableta i tom prilikom su se mogli uvjeriti u visoke standarde proizvodnih procesa koji su na snazi u Galenici.

U BiH je u prošloj godini zabilježila rast prodaje od 39 posto, a Galenikin tim se za jednu godinu uspio udvostručiti.

U svom asortimanu Galenika ima preko 250 proizvoda. Portfolio obuhvata generičke lijekove na recept, lijekove koji se izdaju bez recepta (OTC asortiman), dijetetske suplemenate, kozmetičke proizvode i medicinska sredstva. Sa godišnjim potencijalom proizvodnje od 100 miliona pakovanja, Galenika je snažno prisutna u cijelom regionu, kao i na međunarodnim tržištima. Prva je kompanija u regionu CEE koja je uvela SAP S4HANA Cloud, najsavremeniji sistem za upravljanje poslovanjem.