Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imtec i “Dobri ljudi” školu u Sarajevu opremili gigabitnom wireless mrežom

os_mehmed_beg_kapetanovic_ljubusak

Imtec Solutions divizija kompanije Imtec koja nudi napredna poslovna rješenja u saradnji sa Udruženjem „Dobri ljudi», opremila je OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak savremenom internetskom bežičnom mrežom.

Nova internet mreža će olakšati rad uposlenika i praktični rad učenika u nastavi, a cijeli projekat sufinansiran je od Udruženja «Dobri ljudi» nakon što je informacija objavljena na NTV Hayat u okviru emisije «Ispuni mi želju».

Radi se o gigabitnoj wireless mreži koja pruža brz protok informacija. Mreža je opremljena kablovima Cat6 – ova kategorija je u potpunosti testirana za mreže od 1Gbps (250MHz test) i predstavlja dobar izbor po pitanju odnosa cijena i kvaliteta.

Zahvaljujući ovoj gigabitnoj wireless mreži, sada će uposlenici škole veoma lahko moći dijeliti informacije između sebe, a obzirom da ugrađena oprema posjeduje jak firewall to će obezbijedi visoki nivo sigurnosti i zaštite podataka. Zona pristupačnosti je veoma bitna, posebno u obrazovnim institucijama, tako da će administratori moći ograničiti pristup svojim učenicima, kako bi ih zaštitili.

Oprema koja je ugrađena posjeduje mogućnost odvojene mreže za administraciju škole, a posebna mreža za „open source“ je puštena na korištenje učenicima i gostima kako bi i učenici mogli iskoristiti puni potencijal tehnologije u nastavi. Mreža pokriva cijelu školu veoma jakim signalom.

Direktor škole, Edin Smajić, izjavio je da je veoma zadovoljan mrežom, brzinom kojom je Imtec d.o.o. obavio posao te samom opremom. «Škola je bila opremljena zastarjelom mrežom. Na ovaj način svi učenici i nastavnici podjednako imaju pristup internetu, te će učenici veoma lakše i na zanimljiviji način moći pristupiti edukaciji i interakciji između nastavnika, učenika i edukacijskog sadržaja koji je dostupan na internetu», kazao je Smajić.