Biznis

premijer slovenije

Janša: Ruski plin zamijenit ćemo onim iz Alžira, cijene derivata će pasti

18/03/2022
Foto: Screenshot

"Mislim da će sporazum uskoro biti i potpisan, a omogućuje punu opskrbu plinom za manje od godinu dana. Imamo dovoljno energetskih rezervi kad se radi o naftnim derivatima i možemo intervenirati ako bi došlo do potpunog zastoja", dodao je slovenački premijer

Slovenija će zemni plin iz Rusije zamijeniti plinom iz Alžira, a spremna je aktivirati i rezerve naftnih derivata ako bi to bilo nužno potrebno, izjavio je slovenački premijer Janez Janša.

Odgovarajući na kritike opozicije da njegova vlada nije adekvatno reagirala na eskalaciju cijena nafte i zemnog plina koje se vezuju uz ukrajinsku krizu, Janša je kazao da je ministar vanjskih poslova Anže Logar nedavno u Alžiru postigao dogovor koji će omogućiti da Slovenija zemni plin iz Rusije, od kojega je ovisila, zamijeni alžirskim, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

“Mislim da će sporazum uskoro biti i potpisan, a omogućuje punu opskrbu plinom za manje od godinu dana. Imamo dovoljno energetskih rezervi kad se radi o naftnim derivatima i možemo intervenirati ako bi došlo do potpunog zastoja”, dodao je slovenački premijer.

Računa se da bi u tom slučaju Slovenija dobivala plin Transmediteranskim plinovodom koji povezuje Alžir s Italijom. Taj plinovod ima mogućnost dodatnih kapaciteta za povećanje isporuka u Europu, a Alžir u Evropu tankerima isporučuje i ukapljeni plin za LNG terminale.

Slovenačka vlada je zbog naglog rasta cijena privremeno zamrznula cijene naftnih derivata na 30 dana, ali Janša tvrdi da će zbog postupnog sniženja cijena sirove nafte na burzama ta regulacija zapravo trajati kraće i da će sadašnje cijene pasti.

“S obzirom da cijene na svjetskim tržištima padaju, zamrzavanje će vjerojatno trajati kraće, s time da se maloprodajne cijene neće povećavati nego padati”, kazao je Janša.

Ustvrdio je da je njegova vlada na području energetske politike mnogo učinila na nacionalnom i evropskom planu, pa je tako lani kao predsjedavajuća Vijeća EU-a predložila da se cijena električne energije u Europskoj uniji više ne računa prema cijeni plina koji kod električne struje čini samo 10 posto ukupne proizvodnje.

“U toj nam je bitci uspjelo dobiti suglasje svih članica, pa je od Evropske komisije zatraženo da do kraja ožujka popravi formulu za izračunavanje cijene struje koja je nerealna, a to će se onda realizirati najkasnije u svibnju ove godine”, kazao je Janša.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.