Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jusko: Oko 200 miliona eura zahvaljujući strategiji za transport

FNA_55158

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismar Jusko u obraćanju učesnicima Sarajevo Business Foruma istakao je da će BiH zahvaljujući Okvirnoj strategiji za transport u narednom periodu inkasirati oko 200 miliona eura.

Tokom panela „One region, One Economy – Conectivitity and Potential“ Jusko je govorio o infrastrukturnim projektima u regiji i projetktima na kojima Ministarstvo radi. Podsjetio je da je BiH mogla ostati bez sredstava da nije usvojila Okvirnu strategiju za transport, poručujući da je Evropska unija našoj zemlji produžila rok kako bi se strategija usvojila na državnom nivou.

Podsjetio je da je nedavno i sa hrvatskim resornim ministrom potpisan dokument u kome je iskazana obostrana spremnost za oživljavanje Unske pruge.

U fokusu ovog panela bilo je ekonomsko povezivanje regiona i neiskorišteni potencijali saradnje privrednika i država regije.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić naglasio je da je za zemlje naše regije, osim međusobnog povezivanja, bitno razumijeti šta se trenutno događa u međunarodnom ekonomskom okruženju jer si zemlje jugoistočne Evrope ne mogu priuštiti da stoje pasivno dok se dešavaju promjene.

Politike privlačenja ulaganja u zemljama regiona, kako je dodao, trebaju se oblikovati ne samo iz nacionalne, nego i jugoistočno, evropske perspektive. Naše zemlje, kako je istakao Mesić, podići će svoju nacionalnu konkurentnost i tako što će međusobno povezati svoju prometnu i energetsku infrstrukturu i logistiku.

-Svijet se mijenja i zemlje regije bi trebale učiniti više u ekonomskoj saradnji kako bi imale i više koristi od međunarodnih ekonomskih odnosa – naveo je Mesić.

Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije, naglasio je značaj SBF-a kao događaja čiji je dnevni red sve važniji i u duhu gledanja u budućnost, te kazao da on raste iz godine u godinu. Tema na koju se treba naročito fokusirati, po njegovim riječima, jeste povezivinje u širem smislu. EU i sve regije koje su locirane između istočne Azije i Atlantika, naglasio je, trebaju razmisliti o svojim povezanostima na način da gledaju u budućnost.

– Ne trebamo se ograničiti na povezanost samo između zemalja jugoistočne Evrope, nego moramo biti svesni i prilika koje leže izvan ovog prostora. To se naravno odnosi na EU, Tursku, Srednji Istok, arapski svijet i na druge regije koje su oko nas – dodao je Turk, ističući da je SBF centar za takve vrste povezivanja.

Potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za zpošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen je iz Brisela putem video poruke naglasio značaj SBF-a u povezivanju poslovne zajednice zapadnog Balkana sa međunarodnim investitorima.

-Ekonomski oporavak u EU se ubrzava što su dobre vijesti i za vaš regon jer su naše ekonomije usko vezane kroz trgovinu i inveticije – istakao je.

Naveo je da su u proteklih nekoliko godina kroz njihove investicijske kapacitete alocirali 1,3 milijarde eura za 139 projketa na zapadnom Balkana u oblastima transporta, energije, okoliša i za društvene projekte.

– Pravi utjecaj na ekonomski rast i zapošljvanje će doći od daljnjeg unapređenja regionlane ekonomske integracije i mi to podražavamo kao važnu prekretnicu na putu ka članstvu , ali i kroz našu finansijsku pomoć da pomognemo kompanijama da ostvare korist od toga – naveo je Katainen.