Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Messer proslavio 20 godina uspješnog poslovanja u BiH

messer

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova Messer Group u četvrtak je u krugu kompanije u Rajlovcu kod Sarajeva proslavila 20 godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Messer je 1997. osnovao svoje prvo preduzeće u Mostaru pod nazivom Messer Mostar Plin i od tada do danas razvio je svoje djelovanje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

To znači da osim mostarskog društva u BiH egzistiraju i Messer BH Gas i Messer Tehnoplin koji se bave proizvodnjom, plasmanom i distribucijom plinova. Glavna postrojenja nalaze se u Zenici (kisikana) i u Sočkovcu (CO2).

Za 20 godina Messer je u BiH uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku više od 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj strategiji investiranja danas u bolje sutra.

Vlasnik kompanije Stefan Messer izjavio je da su u Bosni i Hercegovini sigurno među prvim stranim preduzećima koja su odlučila ujediniti svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima.

– Takva politika pokazala se ispravnom i zato smo danas ovdje gdje jesmo – u Sarajevu, glavnom gradu BiH, našoj centrali u kojoj se razvija strategija uspješnoga poslovanja. I planiramo ostati još dugo – rekao je Messer.

Generalni direktor Valentin Ilievski istakao je da su se širili od Mostara na jugu do Bihaća na sjeveru, te da za njih nikakve, pa ni entitetske granice nisu predstavljale problem nego motiv.

Nakon svečane proslave, Messer je otvorio još jedno postrojenje CO2 u Sočkovcu, a do kraja ove godine počet će s radom i nova punionica i distributivni centar u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci.

– Nove investicije dovode do širenja, a širenje podrazumijeva i izvoz van granica naše zemlje. Naredna godina bit će orijentirana na eksportiranje. Kao i narednih sto, koliko se najmanje mislimo zadržati ovdje – poručili su iz Messera.