Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ministry of Programming” najinovativnija kompanija Foruma “Sarajevo Unlimited”

FNA_65601

Ministry of Programming ime je bosanskohercegovačke firme za start-upe (nove kompanije) koja je večeras proglašena najinovativnijom firmom u okviru ovogodišnjeg drugog Regionalnog foruma “Sarajevo Unlimited 2017”, najvećeg regionalnog događaja u oblasti ICT sektora.

Suvlasnik ove firme Rešad Začina kazao je večeras da je nagrada došla neočekivano, dodajući da su u dvije i pol godine postojanja napravili velike uspjehe, uspostavili saradnju sa značajnim svjetskim korporacijama i trenutno zapošljavaju 60 ljudi, a najavljuju i još veći rast.

– Trenutno pravimo svjetsku mrežu koja će okupiti sve pacijente koji boluju od raka u svijetu, a neki od naših partnera su Microsoft. Osim ovih društveno odgovornih projekata pravimo i najveću legalnu mrežu za razmjenu itema unutar igrica. To znači da možete prodati neki predmet iz igrice legalno što do sada nije bio slučaj, a to radimo u saradnji s njemačkom berzom – pojasnio je Začina.

Večerašnji događaj organiziralo je Vijeće stranih investitora Bosne i Hercegovine koje je osnovano 2006. godine i okuplja 60 najvećih stranih i domaćih kompanija, zajednički su u BiH do sada investirali devet milijardi KM, zapošljavaju 15.000 ljudi, a okupljaju preduzeća iz različitih branši.

Predsjednik Vijeća stranih investitora Branimir Muidža ocijenio je da se organiziranjem “Sarajevo Unlimiteda 2017” Sarajevo stavlja na kartu zemalja koje prate aktivnu start-up ICT scenu, a sada je i u BiH svima jasno da se budući razvoj ne može bazirati samo, na primjera radi, eksploataciji šume ili ruda.

– Potrebno je bazirati se na ono što rade zemlje zapada. U 21. stoljeću je u toku četvrta industrijska revolucija kojoj je “pogonsko gorivo” upravo ICT sektor. Stoga je ovo dobra prilika za mlade inovatore i mlade kompanije da pronađu put ka tržištu – naglasio je Muidža.

Suosnivačica Networks INT Sarajevo, koji je organizator “Sarajevo Unlimiteda”, Bojana Škrobić Omerović podvukla je da su ove godine na forumu prisutni investicioni fondovi koji žele ulagati u bh. tržište, ali do sada nisu imali priliku.

Ovogodišnji forum okupio je brojne učesnike iz oko 20 zemalja gdje su predstavljene inovativne ideje u ovoj najbrže rastućoj industriji.