Piletina iz BiH na evropskim policama krajem mjeseca

piletina

Proizvođači pilećeg mesa koji su dobili sertifikate za izvoz u Evropsku uniju očekuju da će administrativne pripreme biti uskoro okončane, te da će prve količine mesa biti isporučene na tržište krajem septembra.

Odobrenje koje je Evropska unija dala Bosni i Hercegovini za izvoz pilećeg mesa predstavlja kraj brojnih prilagođavanja koja su kompanije uključene u ovaj program realizovale tokom prethodne dvije godine, javlja portal Srpskainfo.

Posljednja kontrola pokazala je da je uložen značajan iznos novca, te da je posebna pažnja posvećena edukaciji radnika. Certifikat za izvoz pilećeg mesa u zemlje Evropske unije dobile su četiri kompanije.

– Mi smo spremni, ambiciozno čekamo izvoz. Taj izvoz će imati višestruku korist za sve, prije svega za firme koje su dobile taj izvoz, ali s druge strane i za domaću ekonomiju – rekao je za BHT Edin Jabandžić iz firme MADI Tešanj, a prenosi indikator.

Kompanija MADI investirala je oko milion konvertibilnih maraka u rekonstrukciju određenih dijelova pogona, u nabavku i osavremenjavanje novih tehonologija, kao i u edukaciju zaposlenih.

Problem nedostatka kadrova riješen je programom prekvalifikacije.