Plata im je 1.400 eura, a radnika ni za lijeka

prag

U avgustu je u Češkoj stopa nezaposlenosti pala na četiri posto, što je najmanja nezaposlenost u posljednje dvije decenije.

Za jedno slobodno radno mjesto sada konkuriše svega 1,5 nezaposleni, saopštio je nacionalni Biro rada.

U odnosu na juli, stopa nezaposlenosti se smanjila za 0,1 posto, na četiri posto, a na biroima rada u Češkoj sa više od 10 miliona stanovnika registrovano je svega 296.826 nezaposlenih, što je za 91.648 Čeha koji traže posao manje nego u avgustu 2016. godine.

Poslodavci su preko biroa rada nudili u avgustu 199.273 slobodnih radnih mjesta.

Najnižom stopom nezaposlenosti od 2,6 posto  može da se pohvali Plzenski region, na zapadu Češke, i glavni grad Prag, u kome je zabilježena nezaposlenost od 2,9 odsto. Najviše nezaposlenih, 6,1 posto, ima Ustecki region na sjeveru Češke i Moravsko-šlezijski na istoku zemlje.

Po metodologiji Zavoda za statistiku, kada se u obzir uzmu i Česi u produktivnim godinama koji posao ne traže i ne namjeravaju da rade, nezaposlenost u Češkoj je spala čak na 2,9 posto.

Trend da češka preduzeća očajnički traže radnike i zaposlene a ne mogu da ih nađu i okreću se zato gastarbajterima iz Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Srbije a također i Mongolije za određene profesije, žele da iskoriste češki sindikati koji su najavili da će sredinom septembra postaviti zahtjev poslodavcima i vladi da se odjednom povećaju plate u Češkoj više nego ranije, i to do 10 posto.

Trenutno je prosječna mesečna bruto zarada u Češkoj 1.128 eura u preračunu, a u Pragu, gdje su najviše plate kao i najviši troškovi života, prosječna bruto zarada u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.424 eura