Potpisan okvirni sporazum o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

potpis beograd

Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo je projekat važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region, saglasili su se danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i turske kompanije “Tasyapi” o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i projekat izgradnje auto-puta Beograd -Sarajevo, ministarka Mihajlović je objasnila da će iz danas potpisanog sporazuma proizići ugovori o tri infrastrukturna projekta.

“Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar – Tutin. Vjerujem da ćemo za šest mjeseci imati građevinare na ovom putu, putu koji će nas koštati najmanje 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 kilometra”, navela je Mihajlović, ocijenivši da rehabilitacija tog puta daje mogućnost za otvaranje mnogo više kompanija i zapošljavanje većeg broja ljudi.

Kao sljedeće je navela ugovore za dvije rute izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, koje prolaze kroz Srbiju – prva je dugačka 61 kilometar od Požege do Kotromana, a procijenjena vrijednost je 830 miliona eura, dok je druga ruta dugačka 17,5 kilometara na relaciji Kuzmin – Sremska Rača procijenjene vrednosti 210 miliona eura.

“Kada saberete, mi govorimo o iznosu od milijardu i 50 miliona eura samo sa srpske strane auto-puta i zato je današnji dan važan, jer smo kroz ovaj okvirni sporazum vrlo blizu dogovora o potpisivanju ugovora, a u međuvremenu turska kompanija kreće da radi na projektnoj dokumentaciji”, rekla je Mihajlović.

Kako je najavila, od šest do osam mjeseci će biti potrebno da se dokumentacija završi, te da se može očekivati da dionica auto-puta kroz Srbiju bude gotova ili krajem sljedeće ili početkom 2020. godine.

“Ovo je projekat važan, ne samo za Srbiju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region. Srbija ima svoj strateški interes da se poveže sa svim zemljama u okruženju, što znači da ćemo kao region biti stabilni, ne samo politički već i ekonomski i infrastrukturno, to sigurno znači bolji život za građane u regionu”, dodala je Mihajlović.

Ona je pojasnila da će se dionica auto-puta finansirati jednim dijelom iz budžeta Srbije, a drugim iz turskog kredita.

Upitana šta se dešava sa mostom Bratunac – Ljubovija, ministarka je izrazila uvjerenje da će nakon izbora u BiH biti sve završeno, te da će sljedeće godine u trećem kvartalu “svi imati priliku da prođu automobilima preko tog mosta”.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko takođe je rekao da će tender za most biti u narednih 15 dana, te da će sa time “u potpunosti biti zaokružena ta priča”.

Ministar Jusko je naveo da je više puta istakao da je auto-put Beograd – Sarajevo projekat života, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da taj koridor spaja nekoliko industrijskih zona u BiH koje u ovom trenutku imaju “jako lošu, katastrofalnu, povezanost”.

“Zbog izbora u BiH ne možemo očekivati potpisivanje strateških dokumenata, ali vjerujem da će novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH krenuti u realizaciju ovog projekta, jer od toga zavisi budućnost BiH”, naveo je Jusko.

Kako je ocijenio, bio bi lukzus da se jedan ovakav projekat dovede u pitanje, jer to nikome ne ide na ruku.

“Ovo je timski rad sve tri zemlje, apsolutno sam uvjeren da će prije ili kasnije radovi krenuti i u BiH i da nećemo kasniti za Srbijom”, kazao je Jusko.

On je rekao i da prije izbora u BiH ne bi želio da govori o rutama auto-puta u dijelu koji će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik turske kompanije “Tasyapi” Emrullah Turanli zahvalio je Srbiji što je dala “tako veliku odgovornost njegovoj kompaniji da ovaj projekat prijateljstva izvede do kraja”.

“Mi smo, što se tiče strane Srbije, spremili skoro sve i uskoro ćemo početi sa projektima. Vi dobro znate i možete da pretpostavite koliko je ovo velika odgovornost koju je Srbija nama dala da završimo ovaj projekat. Radićemo noć i dan kako bismo se opravdali i prema narodu i prema državi. Niko ne treba ni najmanje da sumnja u ovako bitan projekat i budite sigurni da ćemo taj zadatak uraditi i prevremeno”, naveo je Turanli.

Kako je istakao, svih 10.000 zaposlenih u kompaniji “Tasyapi” će biti na raspolaganju narodu Srbije, sa očekivanjem da će isto to moći da uradi i u BiH, “ukoliko BiH to dozvoli”.