Ugovor o osnivanju Malezijskog fonda za podršku SME u BiH

bbi_malezija_sme_podrska

Ambasador Malezije u BiH Datuk Anuar Kasman i direktor BBI banke Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o osnivanju Malezijskog fonda za podršku razvoju privrede u BiH.

Tim ugovorom Vlada Malezije, putem Ambasade Malezije u BiH i u saradnji sa BBI bankom osnovala je Fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (SME) u BiH. Vrijednost fonda je skoro milion eura, a sredstva predstavljaju podršku Vlade Malezije ekonomskom rastu BiH.

Namjena sredstava finansijske linije je da omogući pristup finansiranjima projekata iz oblasti poljoprivrede, prerade hrane, građevinske industrije i turizma, između ostalog. Sredstva iz ovog fonda će privrednicima iz cijele BiH omogućiti finansiranja u iznosima od 10 do 300 hiljada KM s rokom otplate od 12 do 120 mjeseci i grace periodom od šest mjeseci.

– Osnivanje Malezijskog fonda za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH odraz je obećanja države Malezije da će podržati napore Vlade u promociji ekonomskog razvoja kroz socio-ekonomsku razvojnu agendu koja u fokusu, između ostalog, ima kreiranje novih radnih mjesta – izjavio je ambasador Anuar.

Dodao je kako Fond nudi odličnu priliku svim kvalificiranim pojedincima i kompanijama da započnu, razviju i unaprijede svoj biznis.

Direktor BBI banke naglasio je kako ta banka kontinuirano radi na pronalasku povoljnih sredstava za privredu BiH.

– BBI banka dosad je na sličnim projektima sarađivala sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Svjetskom bankom, IFAD-om, kao i drugim inostranim vladama kako bismo obezbjedili povoljna finansijska sredstva za privredu BiH. Malezija ima prijateljske veze sa BiH i ovo je još jedan od mnogobrojnih načina podrške našoj zemlji. Zahvalni smo narodu Malezije na dosadašnjem angažmanu i pomoći, a jedan od najboljih načina podrške je pokretanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta – izjavio je Bukvić, saopćeno je iz BBI banke.