Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka-Miliništa

autoput_dionica_prnjavor_doboj

Direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Dušan Topić i potpredsjednik kineske kompanije „Power China – Sinohydro” za Evroaziju Jang Fan potpisali su danas komercijalni ugovor za izgradnju autoputa na pravcu od Banje Luke do Miliništa.

Pomenuti ugovor parafiran je ranije, uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, poznat i kao Samit „16+1“, a koji se 5. i 6. novembra održava u Rigi, glavnom gradu Latvije, saopćeno je iz „Autoputeva Republike Srpske“.

banja-luka-milinista-ugovor

Potpisivanju pomenutog ugovora, koji bi trebao da ubrza proceduru za odobravanje kredita od strane kineske „Eksim banke“, čime bi se finansirala izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka – Mliništa, na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ –a, ukupne dužine 62 kilometra, prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ujedno i koordinator za saradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik „Power China – Sinohydro“ za međunarodne poslove Xiong Lixin.

Direktor Javnog preduzeća „Autoputeva RS-a“ Dušan Topić boravak u Rigi iskoristio je kao priliku za novi susret sa generalnim direktorom kompanije „China shadong international economic & tehnical cooperation group ltd“ Meng Yangom, sa kojim je razgovorao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje autoputa na pravcu od Banje Luke do Prijedora i Novog Grada/Bosanskog Novog.

Yang je potvrdio spremnost kineske kompanije da se pregovori o koncesionom sporazumu, na osnovu kojeg bi bio građen autoput Banja Luka – Prijedor, u narednom periodu ubrzaju i definišu do kraja, kako bi i ovaj projekt u skorije vrijeme mogao da bude pripremljen za početak realizacije.