Biznis

PKFBiH

Predstavljeni vodiči za pristup izvorima finansiranja, procjenu tržišta i e-learning kurseve

03/02/2023

kako se navodi u saopćenju PKFBiH, više od 50 predstavnika malih i srednjih preduzeća sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga je prisustvovalo događaju

Privredna komora FBiH (PKFBiH), u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Udruženjem Energis, organizirala je na Zlatiboru predstaljanje vodiča za pristup izvorima finansiranja, alata za procjenu tržišta i inovativnosti, te e-learning kurseva izrađenih u saradnji sa ekspertnim timom.

kako se navodi u saopćenju PKFBiH, više od 50 predstavnika malih i srednjih preduzeća sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga je prisustvovalo događaju.

Marina Nikolić iz firme Fero-Plast d.o.o. izrazila je zadovoljstvo trenutnom saradnjom sa privrednim komorama.

– Naš utisak je da je konačno došlo do konekcije privrednih komora i privrede u suočavanju sa zajedničkim izazovima sa kojima se preduzeća svakodnevno suočavaju i pronalaženja rješenja u oblastima kao što je pristup raznim fondovima – navela je Nikolić.

Alati za procjenu tržišta su izrađeni sa ciljem da pomognu malim i srednjim preduzećima da procjene svoju poziciju na tržištu, odrede snage i slabosti i alate za procjenu inovacija u svrhu procijene potencijala MSP, nivoa inovativnosti proizvoda i usluga.

Jedna od značajnih projektnih aktivnosti je i izrada Vodiča javnog finansiranja, u svrhu pružanja podrške malim i srednjim preduzećima pristupnim sredstvima potrebnim za razvoj njihovih inovativnih proizvoda i povećanja njihovih prihoda, što u konačnici vodi do novih i stabilnih radnih mjesta.

Danica Selaković iz Privredne komora Zlatiborskog okruga istakla je da je to samo početak aktivnosti.

– Namjera nam je da svi dokumenti izrađeni u okviru projekta ENHANCE budu dostupni na web stranici projekta, sve u cilju da mala i srednja preduzeća imaju sve potrebne informacije i obavijesti vezane za nove projektne pozive, dostupne besplatne vodiče, priručnike i brošure – dodala je Selaković.

Projekt se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji kofinansira Evropska unija.

Ugovorno tijelo projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), saopćeno je iz PKFBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.