Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VTKBiH

Privrednici iz sektora prerade mlijeka i mesa očekuju podršku institucija

Foto: Amer Kajmović/ Fena

Direktorica firme Menprom Tuzla Merima Dževdetbegović je izjavila da su za prvih pet mjeseci ove godine uspjeli povećati svoj izvoz za 60 posto

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) predstavnici bh. kompanija iz sektora prerade mlijeka i mesa i nadležnih institucija danas razgovaraju o poboljšanju poslovnog ambijenta, te instrumentima podrške za unapređenje poljoprivredne i prerađivačke industrije.

Radi se, kako je rekao predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, o jednoj u nizu konferencija kojom pokušavaju da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju pojedine grane privrede, a sve u cilju podrške razvoju prehrambene industrije u tim oblastima, poboljšanja vanjskotrgovinskog prometa i boljeg pozicioniranja na međunarodnom tržištu. Prošle godine se, kako je dodao, posebno pokazalo da proizvodnja hrane u BiH treba da bude jedna od strateških grana, jer smo bili suočeni s nizom problema u snabdijevanju.

Povećanje izvoza

-Smatramo da naša prehrambena industrija ima kapacitete da obezbijedi hranu za BiH i da izvrši supstituciju uvoza u domenu u kojem je to moguće i sve na temelju primarne proizvodnje. Bilo bi nužno da razgovaramo i da vidimo koje su mjere i koraci kako bi se značajnije uvezala sirovinska baza koja bi bila u funkciji obezbjeđenja prerađivačke industrije i kako bismo osigurali povećani izvoz i značajnije prisustvo na međunarodnom tržištu – istakao je Marinković.

Foto: Amer Kajmović/ Fena

Neki od zahtjeva privrednika, po njegovim riječima, odnose se na promjenu legislative kako bi se unaprijedio poslovni ambijent, a jedan od njih je izmjena Zakona o veterinarstvu gdje privreda duže vremena traži ukidanje obrazaca 2A i 2B koji su se pokazali nepotrebnim.

Direktorica firme Menprom Tuzla Merima Dževdetbegović je izjavila da su za prvih pet mjeseci ove godine uspjeli povećati svoj izvoz za 60 posto.

-Znači uslove imamo, tržišta imamo, samo se trebamo boriti. Problem je što se prerađivačka industrija u BiH osjeća jako usamljeno. Kompletan sistem treba biti dosta brži i u korak s nama. Potrebno nam je pojednostavljivanje administrativnih procedura, kao i pregleda na graničnim prelazima koji su dugotrajni i isrpljujući. To sve mogu reći u jednoj rečenici, mi smo jako brzi, trčimo maraton i molimo državu da nas stigne – poručila je Dževdetbegović.

Ozbiljan rast

Direktor firme „Agreks“ Donji Žabari i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog odbora za peradarstvo BiH Predrag Miličić izjavio je da ova grana bilježi ozbiljan rast u BiH, izvozno je orjentisana i on iznosi između 12 i 35 posto ukupne proizvodnje, na tržište CEFTA-e i EU.

-Mi hoćemo da istaknemo da smo grana privrede koja ima još potencijala, jer nismo završili posao. Imamo pileće meso, njegove prerađevine, konzumna jaja za industrijsku preradu i proizvode od konzumnih jaja, ali nemamo svježe konzumno jaje koje može da ide na police. Imamo potencijale u proizvodnji rasplodnih jaja, te jednodnevnih pilića. Danas ćemo iskoristii priliku da svim nadležnim iz institucijama na svim nivoima ponovimo inicijativu, zahtjeve i sve ono što smo mi uradili u prethodnim godinama – naglasio je Miličić.

Voditelj sirovinske službe kompanije Meggle Bihać Vedat Pašić je rekao da mliječna industrija BiH sve više izvozi svoje proizvode na inostrano tržište.

-Što se tiče zakonskih okvira, mliječna industrija je poprilično to riješila, ali se iz godine u godinu pred proizvođače stavljaju novi zahtjevi, tako da je dobro da sarađujemo sa nadležnim organima u zemlji, da pravimo poslovnu klimu kako bi se olakšao naš izvoz – istakao je Pašić.

Privrednici, kako je dodao, apeluju na otvaranje više graničnih prelaza koji imaju funkciju za prelazak robe animalnog porijekla, jer je u pitanju roba koja ima kratak rok i ne može dugo stajati na granici jer se time smanjuje konkurentnost i povećavaju troškovi transporta.