Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

centralna banka bih

Samo u posljednjih mjeseca dana blokirano još 208 računa bh. firmi

novac marke
Foto: CBBiH

Podsjećamo, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038

Krajem maja, odnosno početkom juna 2024. godine u Bosni i Hercegovini su bila čak 104.723  blokirana računa poslovnih subjekata, što je u odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca povećanje za 208 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

U novom izvještaju koji sadrži 4.228 stranica (devet stranica više nego  izvještaj od prošlog mjeseca), navedeno je i da je krajem maja, odnosno početkom juna ove godine čak 57.296  firmi imalo najmanje jedan blokirani račun, što je povećanje za  104 u odnosu na prethodni mjesec.

Blokirani računi firmama iz skoro svih djelatnosti

U ovom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi…

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.