Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mobilna prodajna mjesta

Sattler otvorio “urbane tržnice” u Banjoj Luci

Foto: Delegacija EU u BiH

Grantovi su obezbijeđeni za unapređenje infrastrukture u 12 mjesnih zajednica u BiH: Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac , Banja Luka, Gračanica, Trebinje, Bihać, Zenica, Mostar, Rudo, Gradiška, Teslić i Šamac.

Modernizacija poljoprivredne proizvodnje, uvođenje inovacija, otvaranje radnih mjesta, bolja prodaja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te unaprijeđena higijena i sigurnost hrane samo su neke od prednosti “urbanih tržnica” koje je 23. novembra 2023. u Banjoj Luci otvorio ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Banja Luka je zahvaljujući projektu EU4AGRI dobila pet novih „urbanih tržnica“ ili prodajnih mjesta domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, otvorenih zajedno sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i vršiocem dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sylvainom Merlenom, a u prisustvu brojnih korisnika EU4Agri projekta i građana.

Postavljeno deset štandova

-Poljoprivreda ima veoma važnu konotaciju u Evropskoj uniji. Od 2020. godine smo ponovo počeli da ulažemo u većem obimu u poljoprivredu u BiH, uglavnom kroz poznati EU4AGRI projekat. Najnoviji dio ovog projekta su urbane tržnice ovdje u Banja Luci. Jako mi je drago da je Banja Luka, uz druge gradove u Bosni i Hercegovini, dio ovog projekta – rekao je ambasador Sattler.

U Banjoj Luci se postavlja deset štandova za prodaju namirnica na pet lokacija: Lazarevo, Nova Varoš, Borik, Obilićevo i Starčevica. Štandovi su opremljeni modernim rashladnim uređajima, policama i sudoperima sa kanisterima za vodu.

Također je postavljeno i pet polunadzemnih kontejnera, a 38 korisnika je završilo sanitarnu obuku i dobilo sanitarne knjižice, što dodatno podiže standarde higijene i sigurnosti hrane.

Ovakav koncept rekonstrukcije tržnica ne samo da podstiče prodaju lokalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i poboljšavaju radne uslove, već i promoviše održive prakse razvoja, a urađen je s ciljem unapređenja pristupa stanovnika Banje Luke domaćim proizvodima.

Važan projekat

-Ovaj projekt je izuzetan iz više razloga, s obzirom da omogućava lokalnim proizvođačima sa seoskih područja da unesu svoje zdrave proizvode direktno na tržište. Naš plan je da proširimo ovu inicijativu i nastavimo širenje tržišta. Cilj nam je uspostaviti grad koji odražava evropske standarde u svim aspektima života, unapređujući kvalitetu života svojih građana. Zahvaljujući podršci EU, nastojimo ostvariti viziju Banjaluke kao grada otvorenog, inkluzivnog i prosperitetnog, gdje se cijeni raznolikost i gdje svaki pojedinac može pronaći svoje mjesto u ovom putovanju ka zajedničkom napretku – rekao je Stanivuković.

Uspostava mobilnih prodajnih mjesta u Banjoj Luci dio je podrške Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH i predstavlja jedan u nizu događaja pod nazivom “EU4AGRI razvija tržišnu infrastrukturu: Zajedno za ljepši grad!“.

Za uspostavu mobilnih prodajnih mjesta u Banjoj Luci Evropska unija je izdvojila više od 200.000 KM bespovratnih sredstava. Kroz EU4AGRI su već podržane 153 investicije bh. poljoprivrednika i kompanija vrijedne više od 18 miliona eura, od kojih je EU finansirala 11 miliona eura, a preostali dio sufinansirali su korisnici.

-Iako potičem iz Francuske, vjerujem da sam u izuzetno dobrim rukama kada je riječ o kulinarstvu u Bosni i Hercegovini, i iskreno sam zahvalan na tome. Projekat koji sprovodi UNDP, uz podršku Evropske unije i institucija Bosne i Hercegovine, predstavlja ključnu podršku. Doprinos EU ima presudnu ulogu u oblikovanju dugoročne vizije unutar projekta EU4AGRI, omogućavajući nam da pružamo rješenja i planiramo aktivnosti koje najbolje odgovaraju potrebama naših poljoprivrednih proizvođača i zajednice – istakao je Merlen.

Projekt EU4AGRI

Realizacijom projekta EU4AGRI poboljšaće se prodaja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i kvalitet higijene i bezbjednosti hrane stvaranjem boljih uslova za odabrane poljoprivredne proizvođače koji će prodavati svoje proizvode na opremljenim prodajnim štandovima.

Grantovi su obezbijeđeni za unapređenje infrastrukture u 12 mjesnih zajednica u BiH: Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac , Banja Luka, Gračanica, Trebinje, Bihać, Zenica, Mostar, Rudo, Gradiška, Teslić i Šamac.

Projekt EU4AGRI, četverogodišnja inicijativa Evropske unije (koja traje od 2020 do 2024. godine) vrijedna 20,25 miliona KM predstavlja temelj ovih napora. Cilj projekta je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat finansira Evropska unija s 20 miliona eura, a zajednički realizuju i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA), saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.