Biznis

Kriza zbog pandemije

SDP predlaže oslobađanje od uplate doprinosa ugroženim poslodavcima

24/03/2020

SDP BiH daje punu podršku zdravstvenim radnicima i drugim građanima uposlenim u oblasti civilne zaštite i opskrbe, koji omogućavaju funkcionisanje društva rizikujući vlastito zdravlje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva vlade entiteta da razmotre mjeru djelimičnog ili potpunog oslobađanja uplate doprinosa na period od dva mjeseca poslodavcima koji trpe posljedice pandemije virusa COVID-19, posebno obrtnicima, malim poduzetnicima i izvoznicima.

“Smatramo da je ovakav potez potrebno donijeti u mjeri u kojoj neće biti ugroženi penzioni i socijalni fondovi.

Također, entitetske i državne vlade se trebaju obavezati da će pri dodjeli grantova i tendera prednost davati poslodavcima koji ne otpuste radnike u vrijeme krize, te tu mjeru propisati kao zakonski kriterij.

SDP BiH daje punu podršku zdravstvenim radnicima i drugim građanima uposlenim u oblasti civilne zaštite i opskrbe, koji omogućavaju funkcionisanje društva rizikujući vlastito zdravlje.

Još jednom naglašavamo kako je u ovim vremenima važno da se kanimo politikanstva, da zaboravimo podjele, te da svi svoje kapacitete stavimo na raspolaganje i u funkciju zaustavljanja i suzbijanja pandemije, saopćeno je iz SDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.