Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan ugovor

“Srbijagas” postao većinski vlasnik “Gas prometa”

20190311_2_35366243_42482456_Web

Potpisivanjem ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, statusno-pravnih pitanja i ulaganja u “Gas promet” riješen je problem poslovanja ovog preduzeća

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, statusno-pravnih pitanja i ulaganja u Akcionarsko društvo za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa “Gas promet” Istočno Sarajevo – Pale, kojim je preduzeće “Srbijagas” postalo većinski vlasnik “Gas prometa”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor su potpisali Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa”, Milomir Draganić, generalni direktor “Gas promet” Istočno Sarajevo – Pale, i Snežana Vujnić, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, uz prirsustvo Petra Đokića, ministra energetike i rudarstva RS i Aleksandara Antića, ministra rudarstva i energetike Srbije.

U obraćanju novinarima nakon potpisivanja, Đokić je objasnio da je na ovaj način riješen problem koji traje više od 20 godina, obzirom da je preduzeće “BH gas”, kao jedino preduzeće u FBiH koje je snabdjevač i operator transportnog sistema, osporavalo pravni status “Gas prometu” smatrajući da to nije preduzeće koje posluje na legalan način. Podsjetio je da je “Gas promet” nastao na imovini “Srbija gasa” 1993. godine.

“‘BH gas’ nije prihvatao odluke našeg regulatora za energetiku koje se odnose na tarife. Na ovaj način se svi ti problemi ili ograničanja sklanjaju, ne mogu da postoje u pravnom prometu i ‘BH gas’ nema ni jednog razloga da može da spori ‘Gas promet'”, kazao je Đokić i dodao da je to bio cilj kako bi “Gas promet” mogao da upravlja gasnom infrastrukturom koja mu je povjerena i funkcijom transprotera koju ima na potezu od tačke konekcije sa Srbijom, područje Šepka i Karakaja, i gasovodom koji ide ka FBiH u dužini od 18 kilometara.

Današnjim potpisivanjem ugovora došlo je do promjene u vlasničkoj strukturi “Gas prometa”, a najveći paket akcija 39,14 odsto imaće “Srbija gas”, Akcijski fond RS kojim upravlja IRB imaće 26 odsto, PREF deset odsto i Fond za restituciju pet odsto, dok će ostali fondovi i fizička lica imati 18,29 odsto.

“Kada neki problem postoji više od 20 godina i kada se konačno reši to je veliki uspeh”, naglasio je Antić i dodao da je ovo bio neophodan preduslov za dalje uređenje gasnog sistema u RS, odnosno gasifikaciju i razvoj.

Naglasio je da je gas ključni energent za dalji razvoj ekonomije i industrijalizacije RS i da će Srbija biti ozbiljan partner RS-u u daljim projektima i planovima.

“Naša iskustva u Srbiji kažu da ni jedan ozbiljan investitor, fabrika, zapošljavanje, nova radna mesta ne mogu da se dese ukoliko nema snabdevanja gasom i mi smo u proteklih nekoiko godina napravili ogroman iskorak, na desetine novih fabrika, na desetine hiljada novih radnih mesta, ali uslov za sve to je bio da investitorima obezbedimo snabdevanje gasom”, rekao je Antić.

Dodao je da Srbija ulaže ogromne napore da obezbijedi nove pravce i izvore snabdijevanja gasom za Srbiju.

“Pokušavamo da Srbija postane tranzitna zemlja i zato razvijamo magistralni gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom kao nastvak ‘Turskog toka’ i deo tih planova je da se dodatni kapaciteti operedele za RS. To nameće potrebu nove gasne infrastrukture i dve vlade će dati podršku tome i gasne kompanije će vrlo brzo kroz radnu grupu ući u konkretne razgovore za sve elemente od modela finansiranja, preko svih ostalih elemenata koji su neophodni da bi se gasna infrastruktura gradila”, kazao je Antić.

Dušan Bajatović je izjavio da će kapacitet gasovoda od granice Bugaske do granice sa Mađarskom biti između 12 i 13,5 milijardi metara kubnih.

“Već su planirani kapaciteti za potrebe RS i FBiH. Ostaće otvoren Horgoš iz Mađarske, tako da će tehničke mogućnosti i količina gasa u BiH biti značajno veće. Za buduće potrebe potrošača u RS biće predviđeno ne manje od 800 miliona metara kubnih. ‘Srbijagas’ u svojim razvojnim planovima ima gasovod od Beograda prema RS, radna grupa bi trebalo da da odgovore kako bi završili od granice sa Srbijom do Banjaluke kako ćemo rešiti situaciju”, rekao je Bajatović.

On je naglasio da ovakvim projektima treba da upravljaju ekonomski, a ne politički razlozi. Govoreći o kraku do Banjaluke, Bajatović je istakao da je potrebno istovremeno raditi i na gasovodu i potrošačima, a da u idealnoj situaciji ovaj projekat može biti završen za tri ili više godina. Kada su u pitanju strateški partneri, pomenuo je “Gasprom” i dodao da su otvoreni za saradnju sa svima.

Milomir Draganić istakao je da je “Gaspromet” dobio veliku kompaniju koja ulazi u vlasničko povezivanje, a da “Srbija gas” na ovaj način ulazi legalno na tržite BiH.