Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez konkretnih mjera pomoći

Šta čekaju?! Privrednici i poslodavci u BiH razočarani rekacijom naših vlasti

smailbegovic (1)

Vidjeli smo šta su poduzeli i Hrvatska i Srbija, a ove mjere koje je Vlada FBiH donijela su apsolutno simbolične, čak bih bio slobodan reći ponižavajuće su. Jutros sam bio na vezi s tri –četiri banke, one su veoma raspoložene i spremne da podijele ovaj teret s privredom i s radnicima, ali zato im trebaju odgovarajuće odluke Vlade i Agencije za bankarstvo. One su do danas izostale – kaže Smailbegović

Piše: Semira Degirmendžić

Vlada Hrvatske donijela je čak 63 mjere za pomoć privredi uslijed epidemije koronavirusa, a glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća u toj zemlji. Za razliku od vlasti u BiH koje još nisu donijele konkretne mejre za pomoć ionako ugroženoj domaćoj privredi u Hrvatskoj su uveli odgodu plaćanja javnih davanja, konkretno odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa na plaće i to na tri mjeseca, uz mogućnost produženja na još tri, a nakon toga omogućuje se otplata duga na 24 mjeseca u ratama.

Situacija sve teža

Mjere uključuju i moratorij na obaveze prema komercijalnim bankama od tri mjeseca, odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plaća i dobavljača te reprogram drugih obveza, a najavljeno je da se može očekivati da će i građanima biti omogućena odgoda plaćanja kreditnih rata, također na tri mjeseca.

Naši susjedi već planiraju i odobrenje novih kredita za likvidnost privrednim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja tzv. hladni pogon (izuzev kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama) u suradnji s poslovnim bankama.

S druge strane Vlada FBiH tek bi na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti neke konkretnije mjere.

Na sjednici u ponedjeljak rečeno je da se od Agencije za bankarstvo Federacije BiH očekuje donošenje ključnih mjera za ublažavanje posljedica na bankarski sistem, potom na privredu i na građane, a da će Vlada u četvrtak povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda koji će omogućiti likvidnost privrede.

U Udruženju poslodavaca FBiH na čelu s Adnanom Smailbegovićem za Fokus kažu da nisu zadovoljni reakcijom Vlade FBiH.

– Vidjeli smo šta su poduzeli i Hrvatska i Srbija, a ove mjere koje je Vlada FBiH donijela su apsolutno simbolične, čak bih bio slobodan reći ponižavajuće su. Zato, poručujem Vladi da ako će nas ovako pomagati, bolje da to ne čini, na ovaj način. Jer, situacija je sve teža i teža i nama su potrebni konkretni potezi kojima će se napraviti ozbiljan iskorak u ovoj situaciji. Mi smo već predložili da Agencija za bankarstvo u suradnji s bankama napravi moratorij na otplatu kredita. Sad su firme fokusirane na to da novac u kešu kojeg imaju čuvaju za isplatu plata radnicima. Dakle, u ovoj situaciji je to prioritet da prežive. Banke imaju dovoljno likvidnosti, banke su spremne. Jutros sam bio na vezi s tri – četiri banke, one su veoma raspoložene i spremne da podijele ovaj teret s privredom i s radnicima, ali zato im trebaju odgovarajuće odluke Vlade i Agencije za bankarstvo. One su do danas izostale – ističe Smailbegović.

Formirati kompenzacioni fond

Dalje, on navodi da su očekivanja psolodavaca, prvenstveno u smislu zadržavanja radnih mjesta, od sutrašnje sjednice Vlade FBiH velika.

– Sljedeća vrlo važna stvar je da se formira kompenzacioni fond u koji će se ubaciti prvo budžetska sredstva kojih ima. Mi imamo u budžetu dosta stavki koje su namijenjene privredi, podsticaju privredi, zapošljavanju i tu se već mogu skupiti neka sredstva i da se ona koncentrišu i fokusiraju na pomoć firmama kako bi se zadržala radna mjesta. Privrednici ne mogu sami. Mi tražimo pomoć. Jer ovo će trajati ne manje od mjesec i pretpostavljamo ne duže od dva i iza toga treba nastaviti život. I ukoliko sada ljudi budu u situaciji da moraju otpuštati, da ne mogu isplatiti plate, ukoliko država odluči da se moraju doprinosi plaćati to je značajno opterećenje. I dosta ih neće izdržati. Mi od Vlade FBiH očekujemo ozbiljnije, konkretnije i produktivnije mjere koje će dati neki rezultat, u cilju zadržavanja postojećih radnih mjesta ništa drugo – naglašava Smailbegović.

On kaže da bi nakon sutrašnje sjednice Vlade FBiH trebala biti održana i sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj bi trebalo biti poznato šta će biti poduzeto na zaštiti privrednika, a samim tim i radnika.

– Jer pomoći poslodavcima znači pomoći i zaposlenima, to je neodvojivo – zaključuje Smailbegović, dodajući da Udruženje podržava da se uz mjere pomoći provedu i one mjere kontrole da ne bi došlo do nekih zloupotreba.

Inače, koliko je Hrvatska ozbiljno pristupila donošenju programa mjera za pomoć privredi, govori i to da su najavili uspostavu novog finansijskog instrumenta „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike. A izmjenama tamošnjeg zakona o poticanju ulaganja uvode nove mjere podrške i grace period od tri godine za one koji su već korisnici tog zakona, a dodatna likvidnost u visini 114 miliona kuna aktivirat će se već danas, kao i dodatnih 380 miliona kuna kojima će se stvoriti, efikasan alat da poduzetnici za osiguranje obrtnih sredstava imaju dostatnu tekuću likvidnost.

U Hrvatskoj je donesena i odluka za odgodu plaćanja brojnih naknada za poput taksi za privatne iznajmljivače i naknade za razne koncesije.

Vlada Hrvatske je je u saborsku proceduru poslala čak četiri zakonska prijedloga iz poreznog sistema kojima regulira mjere odgode plaćanja određenih poreza ili njihovu otplatu na rate.