Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studen Holding dobio nagradu za poseban doprinos razvoju privrede u BiH

20160603_2_17246252_10919300_Web

Na svečanoj akademiji “Vrijeme je za Europu/Evropu i regionalno partnerstvo” u sklopu obilježavanja Dana Evrope u BiH, koji je ove godine obilježen u Čapljini, potpredsjednik uprave Studen Holdinga za tržište Bosne i Hercegovine, Ekrem Hanić, dobio je priznanje za poseban doprinos razvoju privrede u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Austrijska kompanija Studen Holding, sa regionalnim sjedištem za područje jugoistočne Evrope u Brčkom, ima međunarodni portfolio agrobiznisa koji obuhvata preradu i trgovinu uljarica i žitarica, kao i proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda, bijelog kristalnog šećera i jestivih ulja.

Proizvodno sjedište Holdinga je agroindustrijski kompleks u Brčkom, gdje se proizvode Bimal jestivo suncokretovo ulje i Agrogold šećer.

“Bosna i Hercegovine je proizvodno sjedište Studen Holdinga, a kompanija Bimal je najveća proizvodna kompanija agroindustrijskog kompleksa u Brčkom te svojim izvozom u više od 17 država svijeta, od Holandije do Kine, značajno doprinosi razvoju privrede države, ali i promociji države u međunarodnoj ekonomiji, što je izuzetno važno za stvaranje pozitivnog imidža zemlje u međunarodnom poslovanju. Također, ove godine obilježavamo 20 godina Agrogold šećera na bh tržištu, što je dodatna potvrda kvaliteta rada Studen Holdinga kako u BiH tako i u regiji”, naglašava Hanić, navodi se u saopćenju kompanije.

Bimal, kao i ostale članice agroindustrijskog kompleksa, izvozi svoje proizvode u skoro sve zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje Evropske unije i Bliskog istoka, putem mreže povezanih distribucijskih firmi Agrogold, koje također posluju u sastavu Studen Holdinga.

U posljednje dvije godine, Bimal bilježi sve veći izvoz svojih proizvoda na tržište Turske i u druge zemlje Bliskog Istoka. U prošloj godini Studen Holding je otvorio firmu za distribuciju u Istanbulu, a preko regionalnog centra u Dubaiju ostvaruje pristup drugim tržištima Bliskog istoka.

Od prošle godine, Bimal izvozi i u Kinu čime je postao prva kompanija u BiH koja je ostvarila izvoz nekog prehrambenog proizvoda na ovo tržište.