Biznis

FBiH

Ukinuta obaveza kontrole kvalitete drvnih sortimenata pri izvozu

09/07/2020

Proizvođači i izvoznici drvnih sortimenata iz Federacije BiH su imali veće izvozne troškove i duže procedure u odnosu na izvoznike iz Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Odluka o izmjeni Odluke o određivanju proizvoda koji podliježu kontroli kvaliteta pri uvozu i izvozu, kojom je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, ukinula obavezu kontrole kvaliteta pri izvozu trupaca, rezane građe, drveta za ogrjev i suhu destilaciju, celuloznog i oblog tehničkog drveta, stupila je na snagu danas..

Potvrdio je to za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović navodeći da je izmjena Odluke izvršena zbog usklađivanja postupanja inspekcijskih organa entiteta i Brčko Distrikta pri izvozu drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, kao i olakšanja poslovanja privrednicima i smanjenja parafiskalnih nameta.

Naime, u Bosni i Hercegovini se primjenjuju različiti važeći entitetski propisi i postupci kontrole kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina i kvaliteta industrijskih proizvoda pri uvozu i izvozu, jer nije donesen odgovarajući propis na nivou države.

Tako se, podsjeća Vujanović, prema dosad važećoj Odluci na graničnim prijelazima na kojima kontrolu kvaliteta vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove, prilikom izvoza drvnih sortimenata, obavljala kontrola kvalitete i izvoznici su bili dužni imati uvjerenje o kontroli kvaliteta tih proizvoda za izvoz.

Nasuprot tome, na graničnim prijelazima gdje kontrolu kvaliteta obavljaju nadležne inspekcije Republike Srpske i Brčko Distrikta ne obavlja se kontrola kvaliteta proizvoda pri izvozu.

U ovakvoj situaciji, kako kaže Vujanović, proizvođači i izvoznici drvnih sortimenata iz Federacije BiH su imali veće izvozne troškove i duže procedure u odnosu na izvoznike iz Republike Srpske i Brčko Distrikta.

– Proizvođači i izvoznici drvnih sortimenata iz Federacije BiH su od Federalnog ministarstva trgovine, kao ovlaštenog predlagača Odluke tražili ukidanje ove obaveze, pri čemu su istakli da ista nema svoju svrhu jer njihovi kupci ne traže uvjerenje o kvaliteti proizvoda izdato od strane preduzeća ovlaštenog u Federaciji, te predstavlja klasičan parafiskalni namet – istakao je Vujanović.

Federalno ministarstvo trgovine cijeneći sve inicijative i prijedloge privrednika koji doprinose boljem uređenju trgovinske djelatnosti uvažilo je navedeni prijedlog što je rezultiralo donošenjem vladine Odluke.

– Istovremeno, Vlada Federacije BiH je izmijenila i Odluku o određivanju proizvoda za koje kontrolu kvaliteta obavljaju preduzeća koja je ovlastilo Federalno ministarstvo trgovine, čime je ukinuta obaveza kontrole kvaliteta drvnih sortimenata pri izvozu od strane ovlaštenih preduzeća. Vlada Federacije BiH je donošenjem ovih odluka iskazala svoje opredjeljenje za smanjenje broja i racionalizaciju troškovnika parafiskalnih nameta što je nužno za stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje domaćih privrednika, jačanje njihove konkurentnosti, kao i unapređenje poslovnog ambijenta – poručio je u izjavi za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.