Kia i Hyundai predstavili

Automobili će u budućnosti samostalno parkirati, a baterije će se puniti bežično

parkiranje – buducnost

Sistem omogućava lakše punjenje električnih vozila s autonomnom funkcijom parkiranja.

Kia i Hyundai su predstavili koncept za bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System).

Sistem će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo automatski ukloniti s mjesta za punjenje i time drugim električnim vozilima omogućiti punjenje.

Princip rada sistema je sljedeći. Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog mjesta i započeti punjenje. Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena, vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću sistema AVPS te tako omogućiti punjenje drugim vozilima. Uz to, kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sistema punjenja i, naravno, vozača. Parkiralište pritom šalje lokacije raspoloživih mjesta za parkiranje i punjenje.

Očekuje se da će ovaj sistem postati komercijalno dostupan 2025. godine kada će biti lansirana vozila opremljena tehnologijom autonomne vožnje 4. stepena.

Video prikaza djelovanja sistema punjenja električnog vozila i automatskog parkiranja pogledajte u nastavku.