Crna hronika

Bijeg iz zatvora

Odgođeno suđenje Amelu Sejfoviću zbog smrti oca

23/01/2019

Amel Sejfović tereti se da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a

Suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda Miljacka jutros je odgođeno zbog smrtnog slučaja u njegovoj porodici. Kako piše Dnevni avaz, Sejfoviću je umro otac.

Prema navodima iz optužnice, Amel Sejfović tereti se da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Dakle, prema uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bijega, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega.

Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku “Kalashnikov”, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.

Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu, koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti, a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom.

Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.