Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset godina star Golf odvezli na “crash” test, rezultati ih iznenadili (VIDEO)

golf petica

Autoindustrija se značajno izmijenila posljednjih godina, a najveći napredak postignut je na polju sigurnosti.

Prosječna starost voznog parka u BiH je nešto čime se ne možemo pohvaliti, jer na našim ulicama veliki je broj “punljetnih” automobila.

U njihovom društvu će se kroz koju godinu naći i VW Golf pete generacije, model kojeg mnogi i danas smatraju zlatnim standardom baš kao što je to dugi niz godina bila legendarna “dvojka”.

“Petica” je predstavljena 2004. godine, a u proizvodnji se zadržala do 2008. godine. Iako automobil i danas zahvaljujući klasičnom dizajnu ne djeluje zastarjelo, u tim ga godinama staviti na crash-test i nije baš zahvalno.

Posebno one kojima je korozija dobrano načela karoseriju, a upravo takve na crash test odveli su Šveđani.

Villaagarnas Riksforbund je neprofitna organizacija koja je odlučila u praksi provjeriti sigurnost polovnih automobila.

U nastavku možete vidjeti kako se automobil proveo u frontalnom sudaru pri brzini od 64 km/h, te bočnom pri 50 km/h. Korišteni su EuroNCAP standardi koji su vrijedili kada su automobili proizvedeni.

VW Golf pete generacije ih je itekako iznenadio.

I dok je kao nov s 33 boda osvojio pet zvjezdica, sada je na testu uspio osvojiti tek bod manje, ali i zvjezdicu manje. Golf se tako pokazao itekako čvršćim proizvodom i kao takvi preporučljivijim. Pogledajte…

Istom testu podvrgli su i Mazdu 6 prve generacije, automobil poznat po odličnim voznim svojstvima, ali i itekako lošoj antikorozivnoj zaštiti.

“U frontalnom sudaru automobil je toliko deformiran da je vozač glavom udario u B nosač, što nije dobro“, stoji u saopćenju švedske organizacije. I dok je kao nov osvojio 26 bodova, sada je oslabljen korozijom uspio doći tek do 18 bodova, što bi tada bilo dovoljno za tri zvjezdice. To znači da je sada 20 posto veća vjerojatnost smrtnog stradavanja u saobraćajnoj nezgodi.