tužan prizor

Desetine skoro pa novih automobila bačeno na otpad, razlog je neočekivan (VIDEO)

auto

Jedna vožnja od 20 minuta stajala je 8 dolara te 40 centi za svaku dodatnu minutu. Nudila se i pretplata za 9,99 dolara na mjesec, a tada su cijene najma bile 50% manje.

Niko nije očekivao ovako neslavan kraj. Video prikazuje desetke električnih automobila odbačenih na smetlištu. Ali, za razumijevanje ove priče potrebno je otići koju godinu unazad.

2015. godine Indianapolis inicira pokretanje carsharing programa koji je predviđao dijeljenje flote električnih automobila. Privatni investitor pokreće projekt BlueIndy, koji je prema nekim izvorima bio vrijedan 50 miliona USD. Grad je sudjelovao sa 6 miliona , a Indianapolis Power & Light Company s 3,7 miliona dolara vrijednim radovima postavljanja punionica. Ukupno je u program ušlo 282 automobila, a njima je na raspolaganju bilo 90 punionica. Plan je bio u konačnoj fazi imati 500 automobila i 200 punionica.

Zvuči odlično, ali ipak nije zaživjelo. Naime, interes je izostao. Program je koristilo 3000 ljudi, a govorimo o gradskom području s 875.000 stanovnika. Stoga ne čudi što je nakon nepunih pet godina program ugašen. BlueIndy je prošle godine pri najavi okončanja projekta objavio kako je u četiri godine nekih 11.000 korisnika napravilo 180.000 vožnji.

Jedna vožnja od 20 minuta stajala je 8 dolara te 40 centi za svaku dodatnu minutu. Nudila se i pretplata za 9,99 dolara na mjesec, a tada su cijene najma bile 50% manje.

Mnogi su se pitali što je bilo sa simpatičnim električnim automobilima i punionicama. Dio automobila je pronađen na jednom odlagalištu otpada, a kako javlja WHTR ista sudbina vjerovatno očekuje cijelu flotu. U Blue Systemsu su djelomično priznali neslavan kraj ovih automobila. “Neki automobili s oštećenjima su doista završili na smeću, i to nakon što su prethodno izvađene baterije i ključne komponente“, izjavio je James Delgado ispred Blue Systemsa.

Ispravna vozila su navodno pohranjena u skladište, a potom će biti transportirana u Los Angeles gdje ovakav car-sharing program funkcionira. Baterije iz odbačenih automobila će se iskoristiti na drugim projektima. Što se tiče punionica, konačna odluka o njihovoj sudbini još nije donesena.