Ferrari iz 1957. godine postaje novi rekorder aukcija?

1957-ferrari-315-335-s-scaglietti-spyer-collection-bardinon-15-artcurialphotographechristianmartin

Trkački Ferrari 335 S Spider Scaglietti iz 1957. mogao bi da postane najskuplji automobil ikada koji je prodat na nekom aukcijskom nadmetanju.

Da bi se to i dogodilo, potrebno je da na aukciji koja će se održati početkom februara nadmaši aktuelnog rekordera, Ferrari 250 GTO, koji je novog vlasnika koštao čak 38 miliona dolara.

Trenutne procijene su da će Ferrari 335 S Spider Scaglietti dostići cijenu 30-34 miliona dolara. Ipak, teško je predvidjeti do koje sume su spremni da licitiraju bogati kolekcionari kako bi ovaj automobil vidjeli u svojoj garaži, pa bi moglo da se dogodi da cijena dostigne i rekordnih 38 miliona dolara.

Primjerak koji će se naći na aukciji konstruisan je da dominira trkačkim stazama.

Automobil je započeo svoj život kao Ferrari 315 S, sa 3.8 litarskim V12 motorom, da bi u njega kasnije bio ugrađen jači, 4.1 litarski V12 sa 400 “konjskih snaga”, koji ga je pogonio na čuvenoj trci 24 sata Le Mansa.

Iako su ga problemi sa motorom osujetili u namjeri da završi ovu trku izdržljivosti, Ferrari 335 S je postavio rekord staze kao prvi automobil koji je obišao krug prosiječnom brzinom preko 200 km/h.

Najpoznatiji vozač koji se takmičio u ovom Ferrariju bio je čuveni Stirling Moss.

Iako nikada nije pobijedio sedeći za njegovim upravljačem, podatak da ga je legendarni trkač vozio svakako podiže vrijednost automobila.