Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

General Motors povlači 3,3 miliona automobila s kineskog tržišta

auta333

Kineska agencija za regulisanje tržišta najavila je povlačenje 3,3 miliona vozila američkog proizvođača General Motorsa (GM), proizvedenih od 2013. godine.

Radi se o modelima Buick, Chevrolet i Cadillac, koji su proizvedeni između 2013. i ove godine.

General Motors je, prema pripadajućem rješenju kineske agencije, u obavezi da povuče neispravna vozila 20. oktobra i obeštetiti vlasnike popravkama ili zamjenama vozila bez naknade.

GM Shanghai reagovao je na odluku Agencije kratkom porukom da do deformacije na vozilima može doći samo u ekstremnim uslovima rada automobila i da zasad nemaju saznanja o bilo kakvim poteškoćama.

Odluka kineskih regulatora zasad se ne povezuje s trgovačkim ratom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kine.

Slučaj povlačenja automobila samo je jedan u nizu slučajeva masovnog povlačenja GM-ovih automobila s tržišta zbog neispravnih dijelova ili opreme u posljednjih desetak godina.

Prvo je, krajem 2009. i početkom 2010. s američkog i još nekih tržišta GM povukao 243 hiljade terenaca zbog greški na sigurnosnim pojasevima za putnike na zadnjim sjedištima automobila.

U junu 2010. kompanija je priznala grešku s pregrijavanjem tečnosti za vjetrobranske brisače na čak 1,5 miliona vozila širom svijeta.

GM je ovog mjeseca povukao preko milion vozila s tržišta zbog neispravnog rada elektronskih servo volana.

Neke procjene govore da je GM zbog raznih poteškoća u posljednjoj deceniji bio prisiljen da povuće s tržišta oko 20 miliona vozila.

U nesrećama uzrokovanim fabričkim greškama na njihovim vozilima poginulo je 20-ak ljudi.