Hakeri mogu da ukradu Model S za svega nekoliko sekundi (VIDEO)

tesla1

Istraživači sa Univerziteta Leven u Belgiji pronašli su način da kloniraju električni ključ Tesline perjanice čija je početna cijena 75.000 dolara.

Ovaj sistem su demonstrirali na Konferenciji kriptografskog hardvera i ugradnih sistema u Amsterdamu u ponedeljak.

Jednostavno rečeno, automobil sam emituje radio signal niske frekvencije koji ključ detektuje i odgovara vlastitim frekvencijskim signalom.

Automobil potom emituje šifrovani “izazov” signal na koji ključ opet reaguje sa svojim šifrovanim odgovorom.

Kada automobil proveri ovaj odgovor dva puta, spreman je za otključavanje, zaključavanje i paljenje na dugme.

Belgijski istraživači su otkrili da mogu da “pokupe” inicijani automobilov signal prenosnim radiom sa nekoliko metara udaljenosti.

Potom snime dvostruki kodni odgovor ključa i propuste ga kroz masivnu kombinaciju svih mogućih ključeva od šest terabajta.

Cijeli proces traje manje od dvije sekunde. Kada je završen, istraživači emituju signal “lažnog” ključa, pokrenuću automobil i odvezu Model S.

Prenosni radio koji su koristili može da se kupi u bilo kojoj elektronskoj radnji, dok mikrokompjuter koji obrađuje signale može da se nabavi preko interneta za manje od 40 dolara.

Lista ključeva od šest terabajta je uskladištena na prenosni hard-disk, a kompletan paket opreme se napaja sa svega nekoliko baterija.

Za ovaj propust nije kriva kompanija Tesla, već engleska firma Pektron koja proizvodi pomenuti ključ.

Istraživači sa pomenutog belgijskog univerziteta su obavijestili Teslu o ovoj mani Modela S još 2017, a američka kompanija im je platila 10.000 dolara za njihov rad.

Međutim, Tesla je propust u relativno slaboj tehnologiji šifrovanja popravila tek u junu ove godine, ažuriranjem šifrovanja i softvera koji omogućava vozaču da postavi unošenje PIN koda kako bi se automobil upalio.

To znači da je Tesla prije juna 2018. prodavala Model S sa propustom u bezbjednosnom sistemu, osim ako vlasnici nisu kupili nov, 150 dolara vrijedan elektronski ključ.

Kloniranje ključa je jedan od nekoliko metoda krađe automobila sa keyless sistemom. Godinama su lopovi bili sposobni da istovremeno drže jedan radio uređaj pored ključa vozača, a drugi pored vozila kako bi napravili “most” između signala i prevarili automobil da je ključ pored njega, na šta on reaguje otključavanjem i mogućnošću da se upali na dugme.

Ovakvi “napadi” koštaju vlasnike automobila na milion dolara, iako je 2017. godine jedno kinesko istraživanje ukazalo da ga je moguće spriječiti opremom koja košta samo 22 dolara.