Jaguar Land Rover moći će da čita misli vozača

640_jaguar-landrover

Jaguar Land Rover je objavio da radi na novoj tehnologiji pod nazivom “Šesto čulo” (Sixth Sense) kojoj je cilj čitanje moždanih talasa vozača i registrovanje umora, dok senzori u centru bilježe da li je vozač bolestan ili pod stresom.

[pull_quote_right]Jaguar Land Rover ovim projektom također želi da se udalji od tradicionalnih uređaja za skeniranje mozga koje korisnici moraju da nose[/pull_quote_right]

Projekat “Šesto čulo” je trenutno u fazi razvoja, a mogao bi u serijske verzije automobila da stigne u narednih pet godina. Ključni dio sistema je “Mind Sense” program koji koristi senzore u unutrašnjosti automobila koji skeniraju moždane talase vozača i detektuju da li je on umoran, nepažljiv ili su mu misli prosto odlutale sa puta ispred njega.

Jaguar Land Rover ovim projektom također želi da se udalji od tradicionalnih uređaja za skeniranje mozga koje korisnici moraju da nose, već se skeniranje vrši senzorima u volanu koji prikupljaju podatke. Sličan sistem već koristi NASA, a britanski proizvođač automobila trenutno testira da li je njega moguće iskoristiti u serijskoj prozvodnji.

jaguar Land Rover
Druga tehnologija je “Driver Wellness Monitoring”, sistem sličan onome koji smo upoznali na Fordovim modelima gdje senzori ugrađeni u sjedište automobila bilježe rad srca vozača.

Sistem je zamišljen da prepozna iznenadnu pojavu bolesti, kao i visoku količinu stresa koju automobil onda pokušava da nadomesti ambijentalnim osvjetljenjem, audio nivoima i kontrolom klime.