Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mazda

Nakon Toyote, još jedan japanski proizvođač napušta Rusiju

mazda

Japanski proizvođač automobila traži načine da okonča svoje ruske operacije od invazije na Ukrajinu u februaru

Azijski mediji navode da će Mazda prodati svoje učešće u ruskom zajedničkom preduzeću, i to lokalnom proizvođaču automobila Sollers.

Mazda i Sollers trenutno vode zajedničko preduzeće u zemlji, a proizvodnju vozila u fabrici u Vladivostoku su počeli 2012. Ta fabrika se između ostalog bavi i proizvodnjom Mazde CX-5 i Mazde 6.

Japanski proizvođač automobila traži načine da okonča svoje ruske operacije od invazije na Ukrajinu u februaru. U martu su potvrdili da će se izvoz dijelova u fabriku u Vladivostoku okončati i da će proizvodnja prestati kada se ove zalihe iskoriste. Fabrika je proizvela oko 29.000 vozila 2021. godine, podsjeća Nikkei Asia.

Sollers po navodima medija trenutno pregovara sa Mazdom o otkupu njenog udjela u tom zajedničkom poduhvatu.

„Sollers Auto je već razvio plan za ponovno pokretanje fabrike za proizvodnju drugih automobilskih marki i pregovori o ovom pitanju se trenutno završavaju“, tvrdi Sollers u saopštenju.

Mazdina odluka da napusti Rusiju dolazi ubrzo nakon što je Toyota potvrdila da se i ona povlači iz svojih ruskih operacija. Toyota je istakla poteškoće u nabavci dijelova i potrebu da se radnici obeštete, uz navođenje da nema izgleda za nastavak proizvodnje u bliskoj budućnosti zbog nestašice dijelova.