Brzi i žestoki

Mazda

Nakon Toyote, još jedan japanski proizvođač napušta Rusiju

29/09/2022

Japanski proizvođač automobila traži načine da okonča svoje ruske operacije od invazije na Ukrajinu u februaru

Azijski mediji navode da će Mazda prodati svoje učešće u ruskom zajedničkom preduzeću, i to lokalnom proizvođaču automobila Sollers.

Mazda i Sollers trenutno vode zajedničko preduzeće u zemlji, a proizvodnju vozila u fabrici u Vladivostoku su počeli 2012. Ta fabrika se između ostalog bavi i proizvodnjom Mazde CX-5 i Mazde 6.

Japanski proizvođač automobila traži načine da okonča svoje ruske operacije od invazije na Ukrajinu u februaru. U martu su potvrdili da će se izvoz dijelova u fabriku u Vladivostoku okončati i da će proizvodnja prestati kada se ove zalihe iskoriste. Fabrika je proizvela oko 29.000 vozila 2021. godine, podsjeća Nikkei Asia.

Sollers po navodima medija trenutno pregovara sa Mazdom o otkupu njenog udjela u tom zajedničkom poduhvatu.

„Sollers Auto je već razvio plan za ponovno pokretanje fabrike za proizvodnju drugih automobilskih marki i pregovori o ovom pitanju se trenutno završavaju“, tvrdi Sollers u saopštenju.

Mazdina odluka da napusti Rusiju dolazi ubrzo nakon što je Toyota potvrdila da se i ona povlači iz svojih ruskih operacija. Toyota je istakla poteškoće u nabavci dijelova i potrebu da se radnici obeštete, uz navođenje da nema izgleda za nastavak proizvodnje u bliskoj budućnosti zbog nestašice dijelova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.