Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zanimljiv izbor

Njemačka izabrala automobil godine, pobjedu opet odnio “stranac”

kia

Žiri od 20 automobilskih novinara je ocjenjivao nove modele u nekoliko kategorija

Iako ima vjerovatno najrazvijeniju autoindustriju na svijetu, Njemačka je i ove godine za automobil godine izabrala uglavnom strane proizvode.

Nakon što se prošle godine laskavom titulom njemačkog automobila godine okitila Honda, ove godine titula ide u Južnu Koreju za čak dvije kategorije. Model zaslužan za veliki uspjeh je električni EV6, koji je pobijedio ispred jakih domaćih snaga kao što su VW ID.4, Audi Q4 e-tron, Škoda Enyaq, ali i Mercedes C klase te blizanac Hyundai Ioniq 5.

Žiri od 20 automobilskih novinara je ocjenjivao nove modele u nekoliko kategorija. Tri su glavne kategorije, i to “kompakt” za vozila s cijenom nižom od 25.000 eura, “premium” za vozila s cijenom do 50.000 eura i “luksuz” za vozila skuplja od 50.000 eura. Izbor je još jednom uključivao i dodatnu kategoriju “nove energije” za vozila koja pokreću baterije ili vodik. Kia EV6 bila je 2. u ovoj kategoriji, dok je prvo mjesto osvojio Hyundai Ioniq 5.

U segmentu kompakta najbolji je Peugeot 308, dok je najboljim premiumom proglašena Kia EV6. Njemačke boje brane Audi E-Tron GT u klasi luksuznih vozila te Porsche 911 GT3 kao najbolji sportski novitet.