Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Avtovaz najavio novu verziju Lade 4×4

lada

Avtovaz će 40. rođendan modela „lada 4×4“ proslaviti novom verzijom koja sa jednim rezervoarom može da pređe više od 1.000 kilometara. Nezvanično, ruski proizvođač radi na verziji koja će koristiti komprimovani prirodni gas (CNG), odnosno metan.

Automobil bi trebalo da dobije i dodatni rezervoar za CNG (kapacitet 90 litara), koji bi uz klasičan rezervoar za benzin trebalo da duplira autonomiju legendarnog terenskog modela. Sistem je u završnoj fazi ispitivanja pred serijsku ugradnju, a već je testiran na modelima „lada argus“ i „lada vesta“. Kao pogon će se i dalje koristiti dobro poznati 1,7-litarski benzinac, čija će snaga umjesto 83 KS iznositi samo 75 KS (pri 4.500 obrtaja u minutu).

„Lada 4×4 CNG“ će do „stotke“ ubrzavati za 21 sekundu, dok je maksimalna brzina sada 123 kilometara na sat (137 km/h kod benzinske verzije).
Procjenjuje se da će „lada 4×4 CNG“ u gradskim uslovima trošiti oko 11 kubnih metara metana, odnosno oko 7,5 na otvorenom putu. CNG sistem će biti dostupan samo u verziji sa petora vrata, pri čemu će zapremina prtljažnika biti smanjena zbog boce za metan.

Pored toga što je vožnja na CNG neuporedivo čistija i što čuva životnu sredinu, jer emisije štetnih gasova skoro da i nema, ona je i neuporedivo jeftinija (upola od cijene vožnje na benzin ili dizel).

Ugradnja CNG uređaja košta od 850 do 1.500 eura u zavisnosti od vozila i raznih drugih faktora.

Najveća razlika u odnosu na TNG je u rezervoarima jer su znatno skuplji i teži od onih za TNG, odnosno mogu da budu teški do 100 kilograma, što međutim, neće biti problema za vrijednu „ladu 4×4“.