enyaq iv

Škoda najavila prvi električni SUV, poznato i kad stiže

skoda

Škoda nastavlja serijom najava za skoru premijeru novog modela

Prvi električni SUV model u ponudi Škode nosi ime Enyaq iV, a javnosti će biti premijerno predstavljen 1. septembra. Češki brat Volkswagena ID.4 se sada predstavlja kroz nekoliko skica koje nam daju bliži uvid u dizajn eksterijera.

Novi dizajnerski izraz je odmah uočljiv, a vrijedi imati na umu kako će ovo biti prva Škoda na MEB platformi. Šef vanjskog dizajna Škode Karl Neuhold pritom otkriva bitne novosti ovog modela u dizajnerskom smislu, kao i u pogledu usporedbe s prethodno lansiranim SUV-ovima.

Za razliku od konvencionalnih Škoda ovdje je nešto drugačiji raspored masa. Tako su baterije u podnici, što se odrazilo na visinu. S druge strane primjena električnog pogona je uslijed manjih dimenzija omogućila smanjivanje prevjesa te su se stvorili preduvjeti za ostvarivanje povoljnije aerodinamike. Koeficijent otpora zraka (cD) iznosi 0,27, što je za SUV ove veličine impresivan rezultat. Konkretno, veličine je Kodiaqa (4,685 x 1.877 mm), ali uz manju visinu (1.618 mm).

Startni Enyaq iV 50 kreće baterijom od 55 kWh, 148 KS snažnim elektromotorom straga i dosegom od 340 km. Dalje je iV 60 s baterijom od 62 kWh, 180 KS snažnim motorom i dosegom od 390 km. Treća opcija je iV 80 s još većom baterijom (82 kWh), elektromotorom od 204 KS i dosegom od 500 km.

Enyaq će se proizvoditi u češkim pogonima, što ga čini prvim modelom na MEB osnovi proizvedenim izvan matice Njemačke. Prve isporuke su najavljene za početak iduće godine.