Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže nova generacija BMW-a Petice

bmw5

BMW Serije 5 trenutno je puno duže na tržištu od glavnih suparnika Audija A6 te potpuno novog Mercedesa E-kase, no to će se promijeniti iduće godine kada starta potpuno nova generacija Petice. Po dimenzijama neće biti veća od aktuelne generacije, no dizajnom će se uveliko oslanjati na novu Seriju 7.

Sprijeda dominiraju veliki “bubrezi”, veliki otvori za hlađenje na braniku, dok će prednja svjetla biti izvedena u laserskoj tehnologiji. Ispod poklopca motora naći će se 4 i 6-cilindarski turbo benzinci i dizelaši kao i plug-in hibrid.

Što se pogona tiče, stražnji i na sva četiri kotača na izbor, za sve verzije, a razvijen je i potpuno novi 9-stepeni automatski mjenjač. Model sa osam cilindara mogao bi predstavljati unaprijeđeni 4,4-litraš, dok se za izvedbu M5 najavljuje snaga od oko 600 KS.

bmw5a

Nova Petica oznake G30 bit će postavljena na novu CLAR platformu, bitno lakšu od dosadašnje zahvaljujući korištenju aluminija, te mješavine karbona i čvrste plastike (CFRP) što će na kraju pridonijeti boljim voznim osobinama i nižoj potrošnji. Kao ni vanjski izgled, ni izgled unutrašnjosti još nije poznat, no očekuje se kako će Petica slijediti dizajnerski obrazac broj veće Sedmice. Prema nekim najavama limuzinsku izvedbu nove Petice Nijemci bi mogli pokazati već ove jeseni na Salonu automobila u Parizu, a kasnije će slijediti i izvedbe touring, GT i M5.