Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samovozeći modeli

Tesla ažurirala softver svojih automobila, ovo su noviteti

tesla-x100
Tesla x100

Kompanija Tesla je u aprilu izbacila softversku nadogradnju u beta verziji koja novijim modelima omogućava prepoznavanje saobraćajnih znakova i semafora

Kompanija “Tesla” izbacila je najnoviju softversku nadogradnju koja unaprjeđuje automatsku vožnju.

Kamera na ovom vozilu može da otkrije znak ograničenja brzine, pa će se on prikazati na komandnoj tabli, a tu je i senzor prepoznavanja semafora, znaka stop i tako dalje, što će pomoći vozačima tokom vožnje.

Ono što je važno napomenuti, jeste to da će vozač dobijati obavještenja, ali će sam donositi odluke o pokretanju i zaustavljanju automobila. Na našim ulicama smo doživljavali “spavanje” na zelenom svjetlu, prolaske kroz crveno iz nepažnje i slično, pa bi ovaj sistem u tim situacijama bio izuzetno koristan.

Kompanija Tesla je u aprilu izbacila softversku nadogradnju u beta verziji koja novijim modelima omogućava prepoznavanje saobraćajnih znakova i semafora.

Funkcija “Traffic Light and Stop Sign Control” je dostupna Teslinim vozilima s “potpuno samovozećom” verzijom automobila, a kada je aktivirana, ona usporava automobil i zaustavlja ga kod znaka “stop” ili u slučaju crvenog svjetla na semaforu.

Direktor kompanije Tesla Elon Musk je najavio ovu funkciju još 2018. godine rekavši da će automobili moći izlaziti iz garaže i parkirati se bez asistencije vozača.