Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volkswagen predstavio Golf “7S”

novi_golf

Volkswagen je danas predstavio obnovljeno izdanje svog najpopularnijeg modela, kojeg su neki iz jasnih razloga već prozvali Golf 7S.

Kako se i očekivalo, vizuelne promjene su minimalne i većim dijelom tek kozmetičke prirode. Većina učinjenog vidljiva je na svjetlima (LED) i ponekom pratećem detalju, a mnogi će se složiti kako VW nikad nije bio bliži Audiju. Te dvije marke sada se definitivno preklapaju, bar kad je dizajn u pitanju.

Najveća tehnička novost redizajna svakako je 1.5 TSI benzinac opremljen sistemom deaktivacije cilindara (ACM – Active Cylinder Management) i usuglašen sa sedam-stepenim DSG mjenjačem. Razvija pozamašnih 150 KS i 240 Nm, a prema NEDC ciklusu potrošnja iznosi tek 4,9 l/100 km.

Bogatija sigurnosna oprema

Kod skupljih izvedbi Golfa nudit će se sigurnosni sistemi asistencije, ACC (Adaptive Cruise Control) i FA (Front Assist), dakako uz nemalo doplatu. Sistem ima radarski senzor smješten iza značke marke sprijeda, u prednjoj maski. Straga nova svjetla sa “Audijevim” pokazivačem smjera uz doplatu, ali i novim dizajnom ispušnih cijevi. Popis novosti završava novom paletom boja i alu naplataka.

new_golf

Enterijer će se opcijski opremati virtualnim kokpitom sa 12,3-inčnim ekranom, kojeg je moguće individualizirati prema afinitetima vozača. Novi je i infotainment sistem, a u svojoj top izvedbi ima centralni zaslon promjera 9,2 inča. Discover Pro infotainment omogućio je Golfu da bude prvi kompakt opremljen sistemom koji prepoznaje pokrete ruku.

Sa sigurnosne strane tu je Traffic Jam Assist koji olakšava vožnju gradskim ulicama, a autonomno ocjenjuje rizik od saobraćajne nezgode, bilo kroz praćenje vozačeve pozornosti ili snimanje stanja okoline vozila.
Sistem djelomične autonomne vožnje funkcionira do 60 km/h. Premijerno u kompaktnu klasu dolazi i Trailer Assist sustav.

GTI od 230 KS

Osim prije spomenutog TSI motora najzvučnija novost je vezana uz GTI. 2.0 TSI motor sada daje minimalno 230 KS, a Performance izvedba i više, 245 KS. U tom slučaju vlasnik može birati i potpuno novi sedam-stepeni mjenjač s dvije spojke.

BlueMotion izvedba prije spomenutog 1.5 TSI motora razvija 130 KS i 200 Nm, a potrošnja pada na tek 4,6 l/100 km. Zanimljivo je da ova izvedba serijski ima funkciju za potpuno gašenje motora kada vozač mane nogu s gasa, a donosi uštedu od daljnjih 0,4 l/100 km, kažu u Volkswagenu.

S novim modelom dolazi i obnovljeni e-Golf povećane autonomije (300 km), kao i R izvedba, a o njima će specifikacije kompanija objaviti naknadno. Kad su dizelaši u pitanju o tome zasada ni riječi.

Pravila vožnje po snijegu