Die Welt: Gdje god se pojave Hastorovi oglašava se alarm

Grammer

“Borba za vlast u Grammeru je odlučena – zasad”, naslov je članka u kojemu se Die Welt osvrće na skupštinu dioničara njemačkog proizvođača autodijelova Grammera na kojoj je odlučeno da će se odbiti zahtjevi investitora Hastora za smjenom vodeće pozicije u poduzeću, piše DW.

“Hastor je, između ostalog, htio šefa Grammera Hartmuta Müllera smijeniti i postaviti svoje ljude u nadzorni odbor. Dioničari su, međutim, velikom većinom odbili iskazati nepovjerenje Mülleru i njegovim kolegama”, pojašnjava Die Welt situaciju nakon skupštine dioničara održane u srijedu navečer (24.5.).

Alarm zbog spora Hastora s VW-om

List podsjeća na to kako se već mjesecima vodi borba za moć koja je sada “javno eskalirala”. Za vrijeme skupštine je, nastavlja Die Welt, oko 2.500 radnika Grammera demonstriralo ispred zgrade u Ambergu, jer “strahuju da proizvođači automobila ubuduće neće više naručivati autodijelove od Grammera zbog toga što se bosanskohercegovačka obitelj Hastor sa svojom Prevent grupom, u koju spada više dobavljača autodijelova, sporila s moćnim Volkswagenovim koncernom. Od tada se oglašavaju alarmi svaki put kad se negdje pojave Hastorovi.”

Iako, piše dalje ovaj list, među proizvođačima autodijelova ima i onih koji itekako simpatiziraju s Prevent grupom, upravo zbog toga što se usprotivila VW-u. “Ali i zamjenik predsjedatelja Nadzornog odbora u Grammeru Hors Ott je u izjavi za ‘Welt am Sonntag’ priznao da itekako simpatizira s Hastorom zbog djelovanja prema VW-u. S druge strane je Günther Hausmann iz Njemačkog udruženja za zaštitu vlasnika vrijednosnih papira (DSW) govorio o ‘netransparentnim mutnim poslovima’ kod Hastorovih, te da je posrijedi jedan ‘neshvatljiv napad na poduzeće’ (Grammer, op.a.). Prevent grupa ima loš imidž u branši, kazao je Hausmann”, prenosi Die Welt.

Bosanci su već pokazali zube

Taj list dalje pojašnjava kako obitelj Hastor posjeduje oko 23 posto dionica Grammera, ali zbog toga što je u prošlosti na skupštinu dioničara dolazilo manje od polovice, postojao je “rizik od preuzimanja vlasti”, no da je ovaj put u srijedu navečer nakon osam sati debate “bilo jasno da su Hastorovi izgubili – barem ovaj put.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s tim u svezi pojašnjava da bi, u slučaju da obitelj Hastor uspije doći do 25 posto  plus još jedna dionica Grammera, imali bi pravo na veto i mogli bi “torpedirati strategiju Hartmuta Müllera i njegovog vodstva”. Taj list također podsjeća na “spektakularni bojkot protiv Volkswagenovog koncerna” i u okviru toga napominje da “Grammer očekuju izrazito teška vremena”, jer su Bosanci “već prije godinu dana pokazali za što su sposobni”. No da bi mogli tvrtku Grammer pripojiti svom proizvođaču automobilskih presvlaka Preventu, od toga se zasad “ne može polaziti”, piše FAZ i dodaje kako je jedan glasnogovornik koncerna Hastor poručio: “Mi smo investitori koji danas nisu zainteresirani ni za preuzimanje tvrtke niti težimo dobivanju većine (dionica, op.a.). Međutim, veoma dobro znamo što je potrebno uraditi u Grammeru.”

Die Welt piše kako je Hastorov odvjetnik Franz Enderle iz odvjetničkog ureda “Bub Gauweiler & partneri” najavio da će zatražiti novu skupštinu dioničara te da se situacija stoga neće smiriti u Grammeru. FAZ napominje kako su odvjetnici spomenutog minhenskog odvjetničkog ureda već poznati po svojoj “upornosti” te da će u slučaju obitelji Hastor “Enderle i njegovi kolege zasigurno također biti veoma uporni”.